07/12/2023

Majstorska radionica i koncert Freda Fritha u siječnju u KONTEJNER-u

Međunarodno priznati gitarist, multiinstrumentalist i skladatelj Fred Frith vodit će trodnevnu majstorsku radionicu, takozvani masterclass, temeljenu na njegovom vrlo specifičnom pristupu improvizaciji, eksperimentiranju, izvođenju i kompoziciji. Koncert Freda Fritha i Susane Santos Silve "Laying Demons to Rest" održat će se u KONTEJNER-u u utorak, 16.1.2024. s početkom u 21h (vrata od 20h).

Fred Frith, Foto: Heike Liss

Majstorska radionica namijenjena je glazbenicima s iskustvom u improviziranoj i eksperimentalnoj glazbi. Radionica je usmjerena na proces učenja i proširivanje praksi. Svi instrumenti i glasovi su dobrodošli! Više informacija o radionici potražite u nastavku.

Radionica se održava od 14. do 16. siječnja 2024. (10-13h i 14-17h) u KONTEJNER-u, Odranska 1/1, Zagreb. Broj sudionika ograničen je na 10 osoba, a kotizacija iznosi 20,00 EUR. Kako biste se prijavili za sudjelovanje, pošaljite e-mail s kratkim životopisom koji sadrži vaše glazbene vještine/iskustvo na davorkabegovic@gmail.com do 29. prosinca 2023., 23.59 CET.

  • Trodnevno druženje s Frithom završava njegovim koncertom s trubačicom Susanom Santos Silvom, 16. siječnja 2024. u KONTEJNER-u, u sklopu njihove europske turneje na kojoj promoviraju zajednički album „Laying Demons to Rest”. Koncert Freda Fritha i Susane Santos Silve "Laying Demons to Rest" održat će se u KONTEJNER-u u utorak, 16.1.2024. s početkom u 21h (vrata od 20h). Cijena ulaznice u pretpordaji 7 EUR, na dan koncerta 10 EUR.

Fred Frith jedna je od ikona eksperimentalne, avangardne i slobodno improvizatorske glazbene scene, ne samo britanske, već cjelokupne europske, a i šire. Igrao je ključnu ulogu u nastanku i daljnjem razvoju eksperimentalne i improvizirane glazbe u Velikoj Britaniji, pridonoseći u velikoj mjeri svojim avangardnim/eksperimentalnim rock bendom Henry Cow, ali i suradnjama s Derekom Baileyem, Johnom Zornom, Ivom Bittovom, Brianom Enom, bendom i kolektivom The Residents, Mikeom Pattonom i mnogim drugima. Kao solo gitarist najpoznatiji je po svom eksperimentalnom pristupu, izuzetno usavršenim izvođačkim vještinama s posebnim naglaskom na proširene tehnike sviranja, različitim načinima korištenja instrumenta, uporabi različitih objekata kao instrumenata te uporabi dodataka za prepariranje gitare, kao i korištenju ručno izrađenih instrumenata. Tijekom svoje dugogodišnje i impresivne karijere Frith je bio profesor kompozicije, suvremenog izvođenja i improvizacije na poznatom Mills Collegeu od 1999. do umirovljenja 2018. godine. Frith, koji ima 74 godine, i dalje je aktivan kao glazbenik. Ova majstorska radionica dio je projekta New Perspectives for Action, koji provodi mreža Re-Imagine Europe, sufinancirana od Europske unije.

Ovaj trenutak nije isti: slušati, čuti i prepustiti se”

Savjet Dalai Lame za novi milenij sadrži mnoge korisne misli za glazbenika improvizatora:

— Imajte na umu da ljubav i velika postignuća podrazumijevaju veliki rizik

— Sjetite se da ponekad ne dobiti ono što želite može biti velika sreća

— Zapamtite da je tišina ponekad najbolji odgovor

Nema „ispravnog" ili „pogrešnog" načina improvizacije. Zvučni impulsi dolaze od svakog pojedinca, ovisno o njihovoj osobnoj, glazbenoj, društvenoj i kulturnoj povijesti, i svatko mora navigirati nastalim prostorom slušanja s poštovanjem prema sebi, poštovanjem prema drugima i osjećajem odgovornosti. Ono što danas odgovara meni, možda neće sutra vama, i obrnuto, pa se neprestano rekonfiguriramo, pregovaramo, ponovno učimo i zaboravljamo naučeno te općenito iznova stvaramo sebe i vlastite instrumente u skladu s kontekstom, odnosno situacijom u kojoj se nalazimo.

Kako slušamo?

Što slušamo ili tražimo slušanjem?

Kakav je odnos između slušanja i glazbenog djelovanja?

Što se upravo dogodilo?

Što će se dogoditi sljedeće?

Jeste li namjeravali da se to dogodi?

Je li to važno?

Postoje li strategije koje će uvijek funkcionirati?

Bismo li to željeli?

Ovo su neke od ideja koje ćemo istražiti na radionici.

Projekt podržali