01/04/2018

Otvoren natječaj za Device_art 6.018

Natječaj za nove umjetničke produkcije i sudjelovanje na ovogodišnjem izdanju festivala Device_art koji se održava u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvoren je od 27. ožujka do 20. svibnja 2018. Natječaj je namijenjen umjetnicima iz Hrvatske ili s boravištem u Hrvatskoj.

Vitar Drinković (HR): Vrijeme disanja, 2014. Produkcija: Kontejner.

Pozivamo sve hrvatske umjetnike, znanstvenike, zaljubljenike u tehnologiju, inovatore i strastvene robotičare da se svojim idejama te započetim ili dovršenim umjetničkim radovima odazovu na poziv i sudjeluju u šestom izdanju Device_art festivala, nazvanog “Strojevi nisu sami”, koji će se održati u prosincu ove godine, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Device_art je međunarodni festival koji se bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti. Festival preispituje uvriježene koncepte prožimanja umjetnosti, znanosti i tehnologije te kritički interpretira i kontekstualizira uvjete produkcije, recepcije i komunikacije umjetnosti naprava. Umjetnički radovi kojima se festival bavi su na razmeđi hakiranja naprava i gadget kulture, umjetnosti i produkt dizajna, a obuhvaćaju široki spektar tema i formata – od konceptualnih provokacija i inovativnih sučelja, do utilitarističkih proizvoda, igračaka i prototipova.

U 2018. godini festivalska tema usmjerena je na promišljanje naprave kao subjekta koji je ovisan i neodvojiv od svega što ga okružuje. Koncept implicira umrežene ekološke sustave koji u simbiotskom suživotu jednako održavaju i žive i nežive organizme. Pozivajući se na emocionalne mogućnosti naprava, temom se želi ukazati da one posjeduju zamjetnu razinu osjetilnog i osjećajnog potencijala, kao i da igraju neizostavnu ulogu u ljudskoj percepciji i tumačenju okoliša i ekologije.

Ideja naprava koje nas svakodnevno okružuju time je proširena na isprepletene biosfere i tehno-sociološke okoliše koji se međusobno prožimaju, i transformiraju ljudsko poimanje svijesti, znanja i slobode. Fokus umjetničkih ideja prijavljenih na ovaj natječaj stoga treba biti usmjeren na promišljanje naprava u kontekstu prirode, ekologije i kulture te kroz njihov kontinuiran i aktivan suživot sa čovjekom i društvom.

Natječaj je namjenjen za umjetnike iz Hrvatske ili s boravištem u Hrvatskoj, a otvoren je od 27. ožujka do 20. svibnja 2018.

Prijava treba sadržavati:

  • Ime i prezime/naziv skupine;
  • e-mail adresu, telefon/mobitel;
  • Internetsku stranicu/portfolio umjetnika;
  • Kratku biografiju (max. 200 riječi);
  • Naziv projekta;
  • Kratak koncept i opis projekta (max. 300 riječi);
  • Tehnički zahtjevi projekta i postava (max. 200 riječi);
  • Informaciju radi li se o već izvedenom i izlaganom radu;
  • Skice i/ili dokumentaciju (fotografije, snimke na CD-u ili DVD-u ili link na rad);
  • Link na rad (neobavezno).

Prijedlozi se šalju putem on-line prijavnice kojoj možete pristupiti putem ovog linka ili na e-mail natjecaj@kontejner.org.

O rezultatima natječaja odabrani prijavitelji će biti obaviješteni do lipnja 2018.

mjesto i vrijeme održavanja Device_art festivala: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, prosinac 2018. – siječanj 2019.
organizator: KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, Zagreb
kustoski tim: ZHANG Ga, KONTEJNER