01/09/2023

Novi KONTEJNER-ov prostor otvaramo izložbom Agnes Meyer-Brandis "One Tree ID"

KONTEJNER započinje ovogodišnju sezonu u novom izložbeno-izvedbenom prostoru, u Odranskoj ulici u Zagrebu, kojeg otvaramo 15. rujna mirisnom instalacijom umjetnice Agnes Meyer-Brandis.

"One Tree ID - Acer platanoides - Kako postati drvo za drugo drvo“, Muffathalle München, 2021., ©Agnes Meyer-Brandis

Nakon više od 20 godina djelovanja i produkcije suvremene umjetnosti i kulture, udruga KONTEJNER u petak 15. rujna u 19 sati otvara novi izložbeno-izvedbeni prostor na adresi Odranska 1/1 u Zagrebu. Prostor će se svečano otvoriti izložbom nagrađivane njemačke umjetnice Agnes Meyer-Brandis koja će se predstaviti instalacijom One Tree ID – Kako postati drvo za drugo drvo. Izložbu se može pogledati do 6. listopada, radnim danom od 16 do 20 sati i subotom od 11 do 15 sati. Ulaz na izložbu se ne naplaćuje.

Biokemijska i biopoetična instalacija One Tree ID – Kako postati drvo za drugo drvo rezultat je umjetničinog dugogodišnjeg istraživanja moguće neverbalne komunikacije između ljudi i drveća putem mirisa. Surađujući sa znanstvenicima, Meyer-Brandis je ekstrahirala i prikupila hlapljive organske spojeve, plinove i molekule koje emitira svako stablo, te ih je sintetizirala u parfem koji svaki posjetitelj može nanijeti na svoje tijelo. Na taj način ne samo da posjetitelj na sebi može nositi jedinstveni mirisni identitet stabla pored kojeg stoji, nego može koristiti i dijelove njegovog komunikacijskog sustava i spekulativno voditi razgovor na biokemijskoj razini kojom se biljke služe za razmjenu informacija. Umjetnica na taj način stvara određenu empatiju prema stablima, ali i potiče na propitivanje korištenja vlastitih osjetila za uspostavu novih veza i međuvrsnu interakciju.

Za izložbu u KONTEJNER-ovom novom prostoru u Odranskoj 1/1, dvostruka dobitnica Prix Ars Electronica Agnes Meyer-Brandis odabrala je stablo ginka (ginkgo biloba) te su u lipnju ove godine u suradnji sa znanstvenicom s Instituta "Jožef Stefan" iz Ljubljane pojedinačno izmjereni plinovi i molekule u korijenu, deblu i lišću stabla. Od više od 100 spojeva identificiranih tijekom analize napravljena su tri parfema – Oblak korijena, Oblak debla stabla i Oblak krošnje stabla te je od njih sintetiziran jedinstveni parfem stabla ginka koji će se moći pomirisati u KONTEJNER-u na otvorenju, kao i za cijelo vrijeme trajanja izložbe, do 6. listopada ove godine.

U subotu, 16. rujna Agnes Meyer-Brandis i molekularni biolog Manuel Selg održat će radionicu Kako postati drvo za drugo drvo u KONTEJNER-u u Odranskoj 1/1 od 12 do 15 sati. Sudionici će imati priliku saznati sve o znanstvenoj metodi mjerenja mirisa stabla, a znanstvena metoda primijenit će se na izloženom stablu ginka te će polaznici uz vodstvo i razgovor s umjetnicom sudjelovati u ključnom koraku realizacije njenog projekta One Tree ID izloženog u KONTEJNER-u. Prijavu za radionicu potrebno je poslati na kontejnerkontejner@gmail.com najkasnije do petka 15. rujna 2023. u podne. Radionica je besplatna i održat će se na engleskom jeziku.

Agnes Meyer-Brandis (DE) je umjetnica iz Berlina koja stvara na sjecištu znanosti, fikcije i fabulacije. Nakon studija mineralogije, studirala je na umjetničkim akademijama u Maastrichtu (NL), Düsseldorfu (DE) i Kölnu (DE). Osnovala je i vodila Research Raft, institut za umjetnost i subjektivnu znanost koji namjerno "postavlja pitanja ali ne daje odgovore" u područjima poput istraživanja klime, znanosti o okolišu, meteorologije, sintetičke biologije te bio umjetnosti. Meyer-Brandis svoje je radove izlagala diljem svijeta te je primila brojne nagrade, uključujući dvije Prix Ars Electronica nagrade te europsku Kairos nagradu.

ffur.de
onetreeid.de
teawithatree.com

Izložba i radionica realizirane su u sklopu europskog projekta Future DiverCities kojeg podržava Europska unija kroz program Kreativna Europa.

Organizacija i produkcija: KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
Kustosica: Tereza Teklić | KONTEJNER
Znanstvena suradnja: Dr. Lidija Strojnik, Institut “Jožef Stefan” Ljubljana
Zahvala: Kersnikova Institut (Galerija Kapelica)

Projekt podržali

Sponzori