22/05/2020

Novo izdanje Touch Me festivala u rujnu!

Što se nalazi onkraj prirođene biologije? Mogu li nas biotehnološke inovacije izvući iz izolacije i uvesti u nove oblike suživota? U jeku krize i zabranjenih dodira, dotičemo nove budućnosti!

Koen Vanmechelen (BE): Cosmopolitan Chicken Project. Foto Koen Vanmechelen

Touch Me je međunarodna manifestacija koja istražuje odnos umjetnosti i znanosti te je jedan od naših glavnih programa - s trijenalima Ekstravagantna tijela i Device_art definira naš fokus prema umjetnosti na raskrižju znanosti, tehnologije i istraživanja društvenih pitanja. Kroz 15 godina festivalski program činili su međunarodna izložba, radionice, diskurzivni program i publikacija koji su okupljali poznate umjetnike, filozofe, kustose i teoretičare.

Tamna tvar, vrijeme, užitak, zloupotreba inteligencije i energije bili su nam u mislima kroz pet dosadašnjih izdanja Touch Me trijenala. Ove godine zanima nas promjena paradigme u promišljanju sadašnjosti i budućnosti suživota živih bića, prirodnog svijeta i tehnologije. Polazimo od naše današnjice, ekološke krize u kojemu je superiorna pozicija čovjeka izmaknuta. Potaknuti post-humanističkim teorijama u kojima su odnosi među vrstama horizontalni, a vrijednosni sustavi obrisani, istražit ćemo kako izgleda svijet nakon antropocentrizma. Što se događa kada se doista oslobodimo binarnih opozicija priroda - kultura, živo - ne-živo, čovjek - ne-čovjek?

U rujnu 2020. godine očekuju nas radikalni istupi koji promišljaju o biotehnološkim i drugim mogućnostima hibridne, simbiotične i kimerične isprepletenosti živih, ali i ne-živih bića.

Kustosi su Jurij Krpan (SI) iz Galerije Kapelica, Klara Petrović (HR) i Luja Šimunović (HR) iz KONTEJNER-a.

Više informacija uskoro!