31/01/2021

Otvoren natječaj za Device_art festival 7.021

Natječaj za nove umjetničke produkcije i sudjelovanje na sedmom izdanju Device_art festivala koji će se u studenom održati u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvoren je od 01. veljače do 01. ožujka 2021. Natječaj je namijenjen zainteresiranim pojedincima i kolektivima iz Hrvatske ili s boravištem u Hrvatskoj.

Mirjana Vodopija (HR): Vibrirajući pejzaž, foto Marcin Maziej

Pozivamo sve hrvatske umjetnike, znanstvenike, zaljubljenike u tehnologiju, inovatore i strastvene robotičare da se svojim idejama te započetim ili dovršenim umjetničkim projektima odazovu na poziv i sudjeluju u novom izdanju Device_art festivala koji će se u studenom ove godine održati u Muzeju za umjetnost i obrt .

Device_art je međunarodni festival koji se bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti. Festival preispituje uvriježene koncepte prožimanja umjetnosti, znanosti i tehnologije te kritički interpretira i kontekstualizira uvjete produkcije, recepcije i komunikacije umjetnosti naprava. Umjetnički radovi kojima se festival bavi su na razmeđi hakiranja naprava i gadget kulture, umjetnosti i produkt dizajna, a obuhvaćaju širok spektar tema i formata – od konceptualnih provokacija i inovativnih sučelja, do utilitarističkih proizvoda, igračaka i prototipova.

Sedmo izdanje festivala provodi se u suradnji sa Sarahom Donderer, Yannickom Hofmannom, Daroim Mille i Philippom Zieglerom, kustosima ZKM-a | Zentrum für Kunst und Medien u Karlsruheu, Njemačka. Osim suvremene hrvatske device_art scene, festival će predstaviti njemačke novomedijske umjetnike i dizajnere koji se na inventivan, kritički i provokativan način bave svakodnevnim tehnologijama, uređajima i strojevima otkrivajući pri tome dvosmislenost njihove funkcionalnosti. Fokus prijavljenih ideja i projekata stoga treba biti na promišljanju tehnološke naprave, nadilaženju, pomicanju ili izvrtanju njenih funkcija i svrhe, poigravanju s percepcijom i osjetilima te aproprijaciji i kritici njene korisnosti kroz ironiju i humor.

Prijedlozi se dostavljaju putem ONLINE OBRASCA ZA PRIJAVU.

Prijava mora sadržavati:

  • Kontakt informacije (ime i prezime/naziv kolektiva; e-mail adresa; broj telefona/mobitela);
  • Mrežnu stranicu/portfolio prijavitelja;
  • Sažetu biografiju (do 200 riječi);
  • Naziv projekta;
  • Sažeti opis i koncept projekta (do 300 riječi);
  • Sažeti tehnički opis projekta i zahtjeve postava (do 200 riječi);
  • Projekciju troškova za produkciju i postav projekta (jedan dokument, do 10MB);
  • Informaciju radi li se o već izvedenom i izlaganom projektu;
  • Skice i/ili foto/videodokumentaciju projekta (jedan dokument, do 10MB);
  • Link na projekt (ako je primjenjivo).

O rezultatima natječaja odabrani prijavitelji će biti obaviješteni do kraja ožujka 2021. godine.

Više o Device_art festivalu saznajte ovdje: Device_art festival.