13/04/2023

Otvorene prijave za radionicu terenskog snimanja morskog okoliša i podmorja u Splitu

Rok za prijave: 25. travnja 2023., 23:59. Period rada: 6. - 20. svibnja 2023. – vikendima. Raspored rada: 6., 7., 12., 13., 14., 19. i 20. svibnja 2023. po 4 sata dnevno. Lokacije: Mediteranski institut za istraživanje života MedILS, Šetalište Ivana Meštrovića 45, Split; terenska snimanja na vanjskim lokacijama - trajektna luka (istočna obala), ACI marina (zapadna obala), okolica MedILS-a, blizina otoka Čiovo morskim putem (brodom)

Foto Toni Meštrović

U sklopu međunarodnog projekta „A Sea Change“, KONTEJNER organizira radionicu terenskog snimanja morskog okoliša i podmorja pod vodstvom multimedijskog umjetnika Tonija Meštrovića i kustosice i muzikologinje Davorke Begović. Namijenjena je svim zainteresiranima za snimanje zvuka, field recording, podvodno snimanje hidrofonima, snimanje mikrofonima i kontaktnim mikrofonima, slušanje zvučnih okoliša te zvukovne umjetničke prakse općenito, bez obzira na eventualno prethodno znanje ili iskustvo: mladim medijskim umjetnicima, montažerima, glazbenicima, filmašima, studentima i drugima.

Radionica je besplatna i obuhvaća uvodno predavanje na temu field recordinga, upoznavanje s opremom za snimanje, terenska snimanja na nekoliko lokacija u Splitu kao i odlazak brodom put Čiova na terensko snimanje podmorskog zvučnog okoliša pomoću hidrofona. Fokus radionice jest snimanje i slušanje zvučnih okoliša bez obveze daljnje audio montaže.

Meštrović će polaznike upoznati s različitim vrstama mikrofona i snimača, načinima i tehnikama snimanja, ali i predstaviti svoj umjetnički rad kojemu je polazište upravo field recording. Osim terenskog rada, radionica obuhvaća i zajedničko slušanje te polaznike uvodi u promišljanje i koncipiranje umjetničkog rada u području field recordinga.

Broj polaznika je ograničen na 5, a za prijavu je potrebno poslati kratki životopis s navedenim eventualnim dosadašnjim iskustvom u radu sa zvukom te nekoliko rečenica motivacije za sudjelovanje na radionici. Također, u prijavi je potrebno navesti posjedujete li vlastite slušalice. Prethodno iskustvo i predznanje nije uvjet za prijavu i sudjelovanje na radionici, ali je potrebno znanje hrvatskog i/ili engleskog jezika. Prijavu je potrebno poslati na kontejner@kontejner.org najkasnije do 25. travnja 2023. u 23:59. Sudionici će biti obaviješteni o rezultatima najkasnije do 27. travnja.

  • O voditeljima radionice:

Toni Meštrović (Split, 1973.) diplomirao je 1999. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektroničke audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln. Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Zvuk je u Meštrovićevo umjetničko stvaralaštvo ušao spontano kao sekundarni segment videa i filma. S vremenom ga je prepoznao kao svoj medij izražavanja, odcjepljujući ga od vizualnog i posvećujući se zvuku samom. Tijekom skoro dva desetljeća bavljenja zvukom, Meštrović sve kompleksnije pristupa mediju zvuka stvarajući prostorno-zvučne instalacije i kompozicije. Živi u Rijeci i Kaštelima a predaje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Odsjek za film i video.

Davorka Begović (Zagreb, 1984) je nezavisna muzikologinja i kustosica zvuka koja radi primarno u području suvremene eksperimentalne glazbe i srodnih umjetničkih praksi. Zadnjih 18 godina radi u kulturi i umjetnosti kao selektorica i producentica, prvenstveno glazbenih projekata, ali također i u okviru kazališne produkcije, suvremenog plesa, multimedijskih i filmskih projekata. Kao članica KONTEJNER-a vodi međunarodni projekt Re-Imagine Europe, eksperimentalno zvučno događanje Gibanja i druge projekte u području zvuka. Kao vanjska suradnica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije predaje kolegij “Zvuk kao likovni izraz”. Vodi slušaonice i radionice eksperimentalnog zvuka, piše kritike i članke te tekstove za diskografska izdanja i druge publikacije.

Projekt A Sea Change sufinanciran je sredstvima Europske unije kroz program Kreativna Europa.

Projekt podržali