17/12/2020

Radionica difuzije zvuka u višekanalnom zvučničkom sistemu

18.-23. siječnja 2021. (10-13h i 15-18h) @Pogon Jedinstvo – velika dvorana

foto Vanja Babić

U sklopu međunarodnog projekta Re-Imagine Europe, KONTEJNER predstavlja novi edukativni program iz područja suvremenog zvuka i tehnologije: višekanalne elektronike i prostorno-zvučnog stvaralaštva. Radionica koju vodi inženjer elektroakustike i umjetnik Miodrag Gladović, ima za cilj polaznicima pružiti teoretska znanja i praktično iskustvo rada u višekanalnim zvučničkim sistemima. Namijenjena je osobama koje imaju određena predznanja i iskustvo u području elektroničke glazbe: umjetnicima zvuka, glazbenicima i skladateljima elektroničarima, inženjerima i oblikovateljima zvuka kao i drugim umjetnicima koji raspolažu osnovnim znanjima i pojmovima iz područja elektroničke glazbe, imaju interes za prostornost zvuka i nove tehnologije te želju za stvaranjem trodimenzionalnih zvučnih okoliša.

Radionica počinje zajedničkim postavljanjem višekanalnog zvučničkog sistema - polaznici radionice pod vodstvom inženjera Miodraga Gladovića postavljaju središnji 8.4 sistem za oktofoniju i ambisonik zvučno okruženje. Dodatno se planira postavljanje 8 paraboličkih usmjerenih zvučnika te set frontalno postavljenih različitih zvučnika koji funkcioniraju kao ansambl zvučnika, slično orkestru zvučnika - akuzmoniju. Program obuhvaća dva dana teorije – potrebnih teorijskih znanja iz fizike i akustike – širenje zvuka kroz prostor, reprodukcija zvuka putem zvučnika i kompleksnijih zvučničkih sistema kao i upoznavanje sa softverima za višekanalnu difuziju – uvod u raspoložive softverske alate: open source (Pure Data, SuperCollider, Ambisonic Toolkit) i komercijalnije softvere te razlike u pristupima.

Praktični dio radionice odnosi se na rad u kompleksnom višekanalnom zvučničkom sistemu: difuzija elektroničkog zvuka u 8.4 sistemu i stvaranje trodimenzionalnog zvučnog okoliša, upotreba usmjerenih paraboličkih zvučnika, upotreba frontalnog ansambla zvučnika, snimanje vanjskog zvučnog ambijenta pomoću ambisonik mikrofona te reprodukcija field-recorded materijala, ali i sintetički generiranih materijala u postavljenom ambisonik sistemu. Ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije radionica će završiti javnom prezentacijom ili interno među polaznicima.

Broj polaznika je ograničen na 8, a za prijavu je potrebno poslati kratki životopis s naglaskom na dosadašnje iskustvo, rad i znanja iz područja elektroničke glazbe te nekoliko rečenica motivacije za sudjelovanje na radionici. Prijavu je potrebno poslati na davorkabegovic@gmail.com najkasnije do 30. prosinca 2020.

Miodrag Gladović je diplomirani inženjer elektrotehnike, glazbenik i multimedijalni umjetnik. Već godinama je izuzetno aktivan na suvremenoj umjetničkoj sceni, bilo kao član umjetničkog dvojca Lightune.G s Bojanom Gagićem, bilo samostalno, a svojim radom, inženjerskim znanjem i izuzetnom kreativnošću kontinuirano doprinosi inovativnosti projekata u kojima sudjeluje. Kombinacija punk pristupa i DIY etike, dva desetljeća dugo glazbeničko iskustvo u stilski različitim bendovima i projektima, inkorporiranje i korištenje novih tehnologija u umjetničkom radu, senzibilitet za suvremenu glazbu i umjetnost - sve su to razlozi zbog kojih je Gladović postao jedno od najprominentnijih imena suvremene scene, ponajprije eksperimentalne i improvizatorske glazbene, ali i drugih inovativnih suvremenih umjetničkih praksi.

Projekt podržali