29/09/2022

Radionica field recordinga i prostorno-zvučnog stvaralaštva za mlade između 16 i 20 godina

Prijave na radionicu otvorene su do 9. listopada 2022. u 23:59 sati. Period rada: 15. listopada - 11. studenog 2022. – svake subote i nedjelje po 3 sata. Raspored rada: 15., 16., 22., 23., 29. i 30. listopada te 5., 6. i 11. studenog 2022. Lokacije: KONTEJNER-ov ured, Savska cesta 42, Zagreb; grad Zagreb (širi centar grada); velika dvorana Pogona Jedinstvo, Zagreb.

Foto Silvija Dogan

U sklopu međunarodnog edukativnog projekta „Zvučni eksperimenti – novi pristupi neformalnom učenju glazbe“, KONTEJNER predstavlja radionicu iz područja field recordinga i prostorno-zvučnog stvaralaštva koju vode multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti te glazbenik i producent Hrvoje Nikšić. Radionica će polaznicima pružiti teoretska znanja, razradu koncep(a)ta i praktičan rad, a sadržajno će obuhvatiti načine slušanja, ozvučavanja i snimanja, field recording, osnove audio montaže i spacijalizacije, fizikalnost i prostornost zvuka te stvaranje prostorno-zvučnog rada. Namijenjena je mladima između 16 i 20 godina, zainteresiranim za eksperimentalnije zvukovne izričaje, snimanje i oblikovanje zvuka te slušanje i stvaranje zvučnih okoliša.

Tijekom radionice Sanvincenti će se fokusirati na teorijski i konceptualni dio rada, misaone procese, vježbe slušanja i psihoakustiku, dok će Nikšić polaznike uvesti u osnove fizike i prostornosti zvuka, upoznati ih s različitim vrstama mikrofona i snimača, kao i različitim tehnikama snimanja, te ih uvesti u područje montaže i manipulacije zvuka. Pod mentorstvom voditelja, polaznici će zajednički kreirati višekanalnu prostorno-zvučnu kompoziciju koja će po završetku radionice biti predstavljena u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, u sklopu međunarodnog eksperimentalnog zvučnog događanja Gibanja.
Broj polaznika je ograničen, a za prijavu je potrebno poslati kratki životopis s navedenim eventualnim dosadašnjim iskustvom u radu sa zvukom te nekoliko rečenica motivacije za sudjelovanje na radionici. Prethodno iskustvo i predznanje nije uvjet za prijavu i sudjelovanje na radionici. Prijavu je potrebno poslati na kontejner@kontejner.org najkasnije do 9. listopada 2022. u 23:59.

Projekt Zvučni eksperimenti se provodi uz potporu EU programa Erasmus+.

O voditeljima radionice:

Davor Sanvincenti (1979.) multimedijalni je umjetnik čije se područje djelovanja nalazi u fenomenologiji audiovizualnog i antropologiji vizualne kulture. Studirao je na odsjeku Psihologije pri Filozofskom Fakultetu u Rijeci te je diplomirao vizualne umjetnosti na Europskom Institutu za Dizajn u Milanu. Polje svojeg djelovanja usavršavao je na Masteru multimedijalnog programiranja i zvučnog inženjeringa pri Centru za elektroakustiku AGON u Milanu te na rezidenciji u 4DSOUND prostorno-zvučnom institutu u Budimpešti. Izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima poput Device_art (Montreal), Biennale des Imaginaires Numériques (Aix-en-Provence), 28. Muzički biennale Zagreb, International Film Festival Rotterdam, Edinburgh International Film Festival, Ann Arbor Film Festival SAD, Curtas Vila do Conde Portugal, EXiS International Film Festival Seul, Imagine Science Film Festival - New York, SAD. Dobitnik je mnogih nagrada među kojima su Nagrada Radoslav Putar (2010.) za najboljeg umjetnika do 35 godina te HT nagrada (Muzej suvremene umjetnosti - 2008. i 2017.).
Kao gost predavač u području filma i zvuka vodio je radionice na Europskom institutu za dizajn u Milanu, smjer montaže i zvuka, radionicu „Film prije filma“ pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za animaciju i nove medije te predavanje „Druga strana glazbe“ na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Sudjelovao je na tribinama i predavanjima o audiovizualnom stvaralaštvu na lokacijama poput RedCat Theatre, Los Angeles; Strictly Analog Festival, Ljubljana; Cleveland Institute of Art te Rencontres Internationales u Centru George Pompidou.

Hrvoje Nikšić (1976.) je skladatelj, glazbenik, glazbeni producent i dizajner zvuka. Aktivan je na hrvatskoj alternativnoj glazbenoj sceni više od dvadeset i pet godina te je vlasnik i voditelj tonskog studija Kramasonik više od petnaest godina. Kao skladatelj i dizajner zvuka radio je na nizu raznovrsnih projekata uključujući skladanje glazbe za dramske i plesne predstave, radio drame, filmove i umjetničke instalacije. Kao jedan od autora dobitnik je nagrade Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske za poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva za 2008. godinu u kategoriji elektroničke glazbe za djelo koje je premijerno izvedeno na 25. Muzičkom biennalu u Zagrebu. Kao glazbeni producent nekoliko je puta bio nominiran za hrvatsku diskografsku nagradu „Porin“, u kategorijama jazz, etno i alternativna glazba, a nagrade je i dobio 2015., u kategoriji producenta za najbolje jazz izdanje, te 2021. kao producent za najbolje alternativno izdanje.
Glazbu je izvodio na nekim od najprestižnijih regionalnih festivala eksperimentalne i alternativne glazbe kao što su Izlog suvremenog zvuka, Muzički biennale Zagreb, Festival eksperimentalnog filma i videa 25FPS, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i drugdje. U posljednje vrijeme najviše djeluje kao skladatelj filmske glazbe i dizajner zvuka za filmove.

Projekt podržali