Future DiverSocieties lab

Između 9. i 13. listopada, prvi Lab u organizaciji Kontejnera povezati će lokalne i strane umjetnike u Pogonu Jedinstvo.

Kontejner je spreman otvoriti vrata petog po redu Touch Me Festivala. U prostoru Pogona Jedinstvo - Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, istovremeno će se održati i naš Future DiverSocieties lab, povezan usko s kustoskom temom festivala podnaslovljenog Nevidljivo koje nas okružuje.

U sklopu laba održat će se i simpozij na kojem će se sastati i diskutirati delegacija partnera ovog Europskog projekta: François Vallée, koordinator iz organizacije La Chambre Blanche (CA), Anne Marthe Dyvi - umjetnica i projektna koordinatorica iz BEK-a (NO) i Elisa Itkonen, koordinatorica festivala za ANTI Festival (FI). Tijekom konferencije izložit će vlastite aktivnosti ostvarene unutar projekta i perspektivne koje one donose te će se osvrnuti i na temu Touch Me Festivala 2017.

Između 9. i 13. listopada, prvi Lab u organizaciji Kontejnera povezati će lokalne i strane umjetnike u Pogonu Jedinstvo. Tijekom pet dana, umjetnici će se fokusirati na istraživanje ove bivše industrijske zone i njezinih učinaka na lokalnu zajednicu. Početna točka za razvoj ovog Laba je podizanje svijesti o industrijalizaciji i posljedicama njezinog nestanka iz kvarta u vremenu novih tehnologija koje oblikuju našu svakodnevnicu.

Koje su se promjene dogodile u kvartu oko Pogona Jedinstvo? Kako je zamjena industrijske aktivnosti kulturnim aktivnostima unutar zgrade Pogona utjecala na život zajednice i urbanu strukturu kvarta? Kao možemo adresirati nedostatke koje je taj proces transformacije donjeo, i što možemo učiniti kako bi razmišljali unaprijed o posljedicama tog procesa? Koje su sličnosti između ove lokalne situacije i europskih trendova?

Povezujući raznovrsne profesionalne pozadine i iskustva umjetnika koji sudjeluju u ovom labu, naglasak će biti na istraživanju, zajedničkom radu, razmjeni ideja i promišljanju načina na koje se može adresirati, izraziti, vizualizirati i istaknuti potencijal revitalizacije deindustrijaliziranog prostora kulturom i suvremenim umjetničkim praksama.

Kroz rezultate Laba (bilo da su oni u obiku umjetničke instalacije, radionice, performansa), umjetnici će lokalnoj i međunarodnoj publici pružiti iskustvo svoje vizije Pogona i njegovog značaja za zajednicu.

Sudjeluju

Ivana Franke (HR/DE)
http://ivanafranke.net/

Ivana Franke je vizualna umjetnica koja živi u Berlinu. U svom radu istražuje povezanost između percepcije, kognitivnih procesa i okoliša, s posebnim fokusom na rubna područja i granice ljudske percepcije. Njezina posljednja izložba Retreat into Darkness. Towards a Phenomenology of the Unknown je trenutno postavljena u fundaciji Ernst Schering Foundation u Berlinu, a drugi važni projekti uključuju Disorientation Station (11. Šangajsko bijenale) i Seeing with Eyes Closed (Peggy Guggenheim, Venecija; Deutsche Guggenheim, Berlin). Predstavljala je Hrvatsku na 52. venecijanskom bijenalu sa samstalnom izložbom Latency, te na 9. venecijanskom bijelnalu arhitekture. Izlagala je i u sklopu izložbi Manifesta 7 i MoMa P.S.1.
Franke često koristi ambivalentne vizualne fenomene i prostorne strukture koje delikatno orkestrira kako bi osjetilim aizložila disjunkcije i neočeivane poveznice između prostorno-vremenske matrice koju nastanjujemo. Ovi su radovi izazov našoj uobičajenoj percepciji i razumjevanju okoline. Polazeći od širokog spektra disciplina poput neuroznanosti, matematike, optike i arhitekture, Franke preusmjerava fotone i zbunjuje naša osjetila, udomljavajući duhove, umnožavajući prostore i izlažući pogledu ono što mu inače ostaje skrivenim.

Lightune.G (HR) – Bojan Gagić i Miodrag Gladović
http://www.lightuneg.net/

Bojan Gagić je multimedijalni umjetnik koji radi na međunarodnoj razini u području umjetnosti zvuka i "field recordinga". Paralelno radi kao tehnički direktor za kazališta te filmske i glazbene festivale. Njegov rad također uključuje glazbu za kratke eksperimentalne filmove, zajedno s dizajnom zvuka i svjetla za brojne kazališne predstave. Autor je eksperimentalnih filmova (od kojih su neki u zbirci Academia Cravatica i zbircu MSU-a Zagreb). Su-osnivač je Zagrebačke platforme za nove zvučne izričaje Sinelinea.

Miodrag Gladovic je inžinjer elektroakustike, glazbenik, glazbeni producent i multimedijalni umjetnik. Kao glazbenik je jako angažiran na alternativnoj sceni. Na temelju DIY estetike, Gladović je su-osnovao nezavisnu izdavačku kuću Moonlee Records. Od 2010. njegov je rad više usmjeren prema eksperimentalnoj i improviziranoj glazbi i multimedijskoj umjetnosti. Gladović nastupa i samostalno sa svojim audio-vizualnim projektima Packmess GP (Grains & Particles), u kojim aistražuje nove forme glazbenih izričaja.

Kjersti Sundland (NO)
http://www.kjerstisundland.com/

Kjersti Sundland koristi zvuk i video materijale za stvaranje dijaloga između performera, umjetničkog materijala/objekta i promatrača. Kroz instalacije i performanse bavi se ukazivanjem na afektivnost i utjelovljenost promatrača te koristi video i zvuk kako bi oponirala stvaranju narativa ili iluzionističkog prostora, kao i za stvaranje iskustva u kojemu gledatelj postaje svjesan vlastitih afektivnih i kognitivnih procesa i reakcija. Fokusirajući se na participaciju promatrača, Kjersti nastoji pokazati kako zvuk i video mogu aktivirati i utjecati na prostor gledanja širi od okvira samog ekrana.

U svom radu bavi se psihološkim aspektima ljudske percepcije, komunikacije i navigacije u okolišu, te je usmjerena propitivanju sveprisutnosti ekrana i komunikacijskih uređaja koji nas informiraju i mjenjaju našu tjelesnost. Koristeći zvuk i video, snimljene materijale i one nastale u stvarnom vremenu, istražuje kako se zvuk i pokretna slika mogu akitvirati u smjeru interakcije i re-aproprijacije. Njezin rad često uključuje performanse i instalacije u kojima dekonstruira originalne narative, trajanja ili manipulira originalnim snimkama, a često surađuje s drugim umjetnicima i glazbenicima.

Projekt podržali