Peter Kutin (AT) ROTOЯ

ROTOЯ se suprostavlja fundamentalnim kategorijama pokreta, vremena i prostora... (Shilla Strelka)

Za kinetički audio-video-svjetlosno-skulpturalni performans ROTOЯ, Peter Kutin (koncept, kompozicija, live elektronika) surađuje s Patrikom Lechnerom (video projekcije uživo) i Mathiasom Lenzom (mehatronika). Vodeći se osnovnim parametrima Kutinovog kinetičkog objekta TORSO#1 iz 2018. godine, ROTOЯ intenzivira akceleraciju u medijima zvuka, slike, svjetla i objekta. Time dolazi u stanje u kojem rotacijska zvučna skulptura prelazi u hologram koji nalikuje zvučnom tijelu – kinetičkom performeru koji prelazi i preobražava se u nepredvidivim heterokroničkim stanjima, uspostavljajući čudesnu i kompleksnu multimedijsku poliritmiku.

... skulptura se rastače u geometrijske forme, rasprostire u slike difuzne stvarnosti. Zbog konstantnog ubrzavanja, više nije moguće percipirati pokret u njegovim detaljima, već linije, boje, površine i zvukovi jure pored nas.
... U svom cikličkom kretanju, slika i zvuk kuju zavjeru i stvaraju vrtoglavu i nestvarnu trodimenzionalnost – igru vidljivog i nevidljivog, aktualnog i virtualnog, vizualne apstrakcije i akustičkog afekta. (Shilla Strelka)

Performans je dio godišnjeg programa kojim udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse obilježava 20 godina rada.

Peter Kutin (AT)

Peter Kutin je austrijski glazbenik, majstor instrumenata i filmaš koji se bavi svjetlosnom tehnologijom i elektronikom. Njegov kinetički instrument Torso dobio je nagradu Zlatna Nica na festivalu Ars Electronica 2019. Surađivao s pionirkom elektroničke glazbe Christinom Kubisch, poznatim redateljem Nikolausom Geyrhalterom i bubnjaricom Katharinom Ernst.
kutin.xyz

Projekt podržali

19

Klub Močvara (Zagreb)

20:15 - 20:45 h
Besplatan ulaz