KONTEJNER i NAMOC (The National Art Museum of China, Peking) predstavljaju u sklopu trećeg trijenala novomedijske umjetnosti Thingworld u Pekingu radove poznatih hrvatskih umjetnika Silvija Vujičića i Margarete Lekić.

Silvio Vujičić, koji u svom umjetničkom laboratoriju čuda istražuje prijelaznost i promjenjivost prirode materije, predstavit će se instalacijom Furnace for the Sublimination of Spirits, Bodies, Vessels in which Bodies are Dissolved koja je rezultat eksperimenta s nimalo bezopasnom dozom kristalnih alkaloida ksantina, poznatijim kao kofein. Mlada umjetnica Margareta Lekić inspririrana mitološkim svjetonazorima prezentirat će se radom Ispod čekića kojim propituje pitanje života, energije, gravitacije i neuništivosti.

Trijenale prati tekuće trendove u novomedijskoj umjetnosti i kulturi stvarajući platformu za njihovu globalnu prezentaciju i teoretizaciju. Na ovogodišnjem izdanju organiziranom u suradnji s renomiranim institutima, sveučilištima i organizacijama kao što su V2_Institute for the Unstable Media (NL), Le Groupe Molior (CA), MAAP, Media Art Asia Pacific (AU), Goethe Institut China (CN), Kontejner (HR), Transmediale (DE), Zero1, The Art and Technology Network (US), Academy of Arts and Design, Tsinghua University (CN), TASML | Tsinghua University Art and Science Research Center Media Lab (CN), FACT | The Foundation for Art and Creative Technology (UK) izloženo je 58 radova od strane 65 umjetnika i umjetničkih kolektiva iz 22 zemlje.

Thingworld : International Triennial of New Media Art

Organizacija i produkcija: NAMOC, 2014
Umjetnički direktor / Kustos: Zhang Ga
U savjetodavnom tijelu iz KONTEJNER-a: Olga Majcen Linn, kustosica
Projekt podržava: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb

Margareta Lekić (HR)

Margareta Lekić rođena je 1982. godine u Osijeku. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine. Ondje je završila i poslijediplomski doktorski umjetnički studij. Izlagala je na više skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

http://www.margaretalekic.com/

Silvio Vujičić (HR)

Silvio Vujičić (HR, 1978.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Kao vizualni umjetnik zanima se za kulturnu poziciju i konstrukciju mode, proces transformacije uslijed kristalizacije, korozije, cvata, virusa i drugog. Sve te tehnike manifestiraju se u odjeći, grafici, crtežima, performansima i instalacijama, koji izokreću „prirodni“ položaj stvari i proizvode vizije koje se više tiču nedefiniranih želja nego predvidljivog užitka. Vujičić traži procese u kojima se specifične tehnologije umjetnosti i znanosti uzajamno inficiraju kako bi proizvele hibridne koncepte, osjećaje i tehnike. Svoj rad predstavio je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Frac des Pays de la Loire; translife, International Triennial of New Media Art, Peking; Device_art 3.010, Miraikan – National Museum of Emerging Science and Innovation, Tokio; Inner Colors, Platform3, München; T-HT Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Touch Me Festival, Zagreb; Device_art 2004, Zagreb/Velika Gorica; projekt Linienstrasse113, Berlin; Aspects of Collecting, Essl Museum, Klosterneuburg; Big Torino 2000, Biennial of Emerging Artists, Torino).

www.silviovujicic.com
studio@silviovujicic.com

10/6/2014
—7/7/2014

NAMOC - National Art Museum of China (Peking)