Davor Sanvincenti (HR) In Girum Imus Nocte

Ideja ovog istraživačkog i umjetničkog projekta jest zabilježiti i prikupiti zvukove koje čovjek nikada nije bio u mogićnosti čuti: približiti ljudsko uho onim trenucima u kojima životinjsko carstvo živi slobodno, u vrijeme noćnog svijeta, kad su grabežljivci, divlje ptice i njihov plijen sami, bez ljudske prisutnosti.

Važan segment projekta odnosi se na bioakustičke aspekte, na odnose između životinja i njihova akustičkog okoliša na mikro-lokaciji Nacionalnog parka Risnjak. Zvučni zapisi su važni i za procjenu biološke raznolikosti područja uslijed antropogene buke i zvučnog zagađenja te se koriste u svrhu arhiviranja za buduće generacije.

Polazište rada bile su postojeće foto i video zamke za snimanje kretanja životinja, kao primjerice za praćenje risova. Inženjersko-istraživački tim projekta tako je osmislio i izgradio ambisonički sustav za snimanje kao zvučnu zamku.

U posebno sigurnosno kućište, otporno na kišu, vlagu i snijeg, ugrađene su komponente zvučne zamke:
- visokokvalitetan prostorni mikrofon drugog reda (8 zasebnih kapsula/kanala)
- Arduino (open-source electronic prototyping platform)
- Raspberry Pi kompjuter
- infracrvena kamera
- mobilni internet
- battery pack (52ah)

Struja za napajanje uređaja generira se pomoću dvaju solarnih panela (12v 10w) što sistemu omogućuje samostalno funkcioniranje u dugačkom vremenskom periodu. Zvučna se zamka, uz pažljivu koordinaciju s članovima LIFE Lynx projekta, montira na pomno odabranoj lokaciji u otvorenim prostorima Nacionalnog parka Risnjak. NP Risnjak predstavlja dom za sve tri vrste velikih europskih predatora: vukove, medvjede i risove, po kojima je nacionalni park i dobio ime. Senzor za pokret i senzor za zvuk glavni su okidači koji pokreću posebno programiran softver za snimanje zvučnog zapisa u trajanju od 180 sekundi.

Nakon tehnološkog istraživanja, razrade nacrta i izrade zvučne zamke uslijedio je obilazak lokacija i odabir testne lokacije na koju je u srpnju 2022. postavljena oprema. Testno snimanje na prvoj lokaciji zabilježilo je prve zvučne materijale, aktivnosti životinja i zvukovni okoliš, te ukazalo na mogućnost za nadogradnju i usavršavanje osmišljenog sistema. Slijedom toga, trenutno se nadograđuje sistem odvlaživanja zvučne zamke kako bi ista bila spremna za nadolazeća snimanja početkom rujna 2022. Naime, u to doba godine aktivnosti u divljim staništima NP Risnjak će se pojačati, a ambisonična zvučna zamka pratit će kretanja risova i drugih predatora tijekom cijele jeseni i zime.

Iz arhive audio snimki odnosno sakupljenih zvučnih aktivnosti, multimedijski umjetnik Davor Sanvincenti kreirat će višekanalno zvučno djelo; prostorno – zvučnu kompoziciju (trajanje između 20 do 45 minuta). Bioakustičko-elektroničku kompoziciju autor će izvesti u šumi, noću. Također, djelo će biti predstavljeno i kao prostorno-zvučna instalacija u zatvorenom prostoru na višekanalnom zvučničkom sistemu.

Inženjering: Miodrag Gladović
Izrada baterijskog napajanja: Andrija Vanja Martić
Projektna suradnja i odabir lokacije: Vedran Slijepčević (Life Lynx)
Produkcija: KONTEJNER, 2022

Davor Sanvincenti (HR)

Davor Sanvincenti (1979.) multimedijalni je umjetnik čije se područje djelovanja nalazi u fenomenologiji audiovizualnog i antropologiji vizualne kulture. Studirao je na odsjeku Psihologije pri Filozofskom Fakultetu u Rijeci te je diplomirao vizualne umjetnosti na Europskom Institutu za Dizajn u Milanu. Polje svojeg djelovanja usavršavao je na Masteru multimedijalnog programiranja i zvučnog inženjeringa pri Centru za elektroakustiku AGON u Milanu te na rezidenciji u 4DSOUND prostorno-zvučnom institutu u Budimpešti. Izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima kao što su Device_art (Montreal), Biennale des Imaginaires Numériques (Aix-en-Provence), 28. Muzički biennale Zagreb, International Film Festival Rotterdam, Edinburgh International Film Festival, Ann Arbor Film Festival (SAD), Curtas Vila do Conde (Portugal), EXiS International Film Festival Seul, Imagine Science Film Festival - New York. Dobitnik je mnogih nagrada među kojima su Nagrada Radoslav Putar (2010.) za najboljeg umjetnika do 35 godina te HT nagrada (Muzej suvremene umjetnosti - 2008. i 2017.).

render_001@hotmail.com
davorsanvincenti.com