Nakon pet sezona Device_arta i predstavljanja pet svjetskih umjetničkih scena, više od sto umjetnika i još više zanimljivih strojeva, robotičkih naprava, gadgeta i neobičnih umjetničkih koncepata, koji su obilježili dosadašnja izdanja festivala, Device_art 5.016 seli u Montreal i kanadskoj publici tijekom svibnja predstavlja selekciju radova hrvatskih, slovenskih i japanskih umjetnika na području suvremene umjetničke produkcije u tehnološko-znanstvenom kontekstu.

Kao komparativni i razmjenski međunarodni izložbeni projekt, pokrenut 2004. godine, Device_art je od početka stvorio okvir za prezentaciju umjetničke produkcije koja svoje polazište ima u uporabi tehnologija, primjeni digitalnih ili analognih sklopova, ali i u domišljatom promišljanju različitih medija u svrhu oblikovanja inventivnih i provokativnih umjetničkih koncepata. Projektom se kontinuirano stvarala i poticala platforma za hrvatske umjetnike koji su se na kreativan način željeli baviti tehnologijom, svoja istraživanja i eksperimente usmjeravajući na umjetničke medije koji izlaze iz granica ustaljenih i tradicionalnih umjetničkih praksi. Svako izdanje Device_art festivala predstavljalo je tako izbor najpropulzivnijih radova hrvatskih umjetnika pružajući uvid u različite primjene novih medija te znanstvenih i tehnoloških dostignuća kao i u mogućnosti spajanja brojnih mehaničkih i digitalnih komponenti u neobične device strukture.

Device_art predstavio je, kontekstualizirao, komunicirao i produkcijski potpomogao najrazličitije projekte, koji su se kretali od interaktivnih sučelja i futurističkih gadgeta, robotičkih koncerata i vatrenih performansa, hakiranja igračaka i hrane, preko nanobota i micelija gljive sve do DIY istraživanja polja proširene stvarnosti i redefiniranja klasičnih umjetničkih materijala, neprestano preispitujući granice same umjetnosti. Uz hrvatsku umjetničku produkciju do danas su predstavljeni i radovi slovenskih, srpskih, kalifornijskih, japanskih, čeških i kanadskih umjetnika.