Koncept

Ulomak iz teksta kustosa izložbe:

"Nakon prijelomne međunarodne novomedijske izložbe Synthetic Times, kulturnog projekta Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, kineski Nacionalni muzej umjetnosti predstavlja TransLife, najnoviju epizodu u seriji Media Art China, sada postavljenu kao trijenale, a koja će se otvoriti 26. lipnja 2011. u Pekingu.

Usred globalnih izazova klimatske i ekološke krize koje ugrožavaju postojanje čovječanstva, izložba TransLife bavi se položajem čovječanstva u odnosu prema prirodi kroz jedinstvenu perspektivu i filozofsku spekulaciju, pozivajući građane na sudjelovanje u suočavanju s tim neizbježnim izazovima kroz umjetničku imaginaciju kako bi se počeo zastupati novi svjetonazor prirode i preoblikovani prijedlog humanizma.

Izložba je strukturirana u tri tematski poveze cjeline koje postupno napreduju od otkrića novih osjetilnih potencijala koji proširuju naše kognitivne sposobnosti preko pojave višestrukih životnih oblika pa sve do bioraznolikosti i istraživanja simbioze suživota, otkrivajući novonastajuće koncepte života i navodeći na promišljanje o biosferi.

Na taj način, izložba također nastoji ponovno procijeniti povijesne korijene i epistemološku osnovu trenutne nezavidne ekološke i okolišne situacije, propitujući pojam subjektivnosti svojstven projektu modernosti te antropocentrizam koji proizlazi iz te tradicije.

Arhitektonski dizajn izložbe, počevši na prvom katu muzeja te se šireći na treći i više katove, odjek je tematskog konstrukta izložbe u kojem napredovanje od osjetilnih iskustava pojedinca do prepoznavanja mnoštva životnih fenomena te u konačnici pridavanja pozornosti ekosustavima koji održavaju život, odražava emocionalnu i percepcijsku evoluciju od mikrosvjetova do makrosvemira, čineći kustoski koncept organskom i simboličkom fizičkom prisutnošću.

TransLife će pekinškoj publici predstaviti još neviđen niz od 53 djela 80 umjetnika i umjetničkih kolektiva iz Kine, Koreje, Japana, Singapura, Sjedinjenih Država, Kanade, Meksika, Brazila, Španjolske, Italije, Francuske, Njemačke, Švicarske, Austrije, Nizozemske, Latvije, Irske, Velike Britanije, Finske, Belgije, Norveške, Hrvatske i Australije. Četrdeset radova bit će izloženo na tematskim izložbama, a 13 će radova biti postavljeno u sklopu posebnog projekta 'Weather Tunnel'.

Izložba će zauzimati tri galerije na prvom katu muzeja i cijeli prostor 3. i 5. kata muzeja, ukupne površine preko 4000 četvornih metara.

Vrhunski kineski arhitekt Ma Yansong dizajnirat će veliku instalaciju za 'Weather Tunnel”' u suradnji s novim umjetnicima iz odabranih vodećih umjetničkih škola u otvorenom prostoru muzeja.

Katalog izložbe s više od 300 stranica sastojat će se od zbirke znanstvenih tekstova svjetski poznatih autora (Bruno Latour, Arjen Mulder, Chris Salter, Peter Sloterdijk, Eugene Thacker, te kustoski tekst koji je napisao Zhang Ga) u kojima se temeljito razrađuju teme izložbe i njihove filozofske posljedice, zajedno s ilustracijama u boji koje prikazuju izložene radove. Tiskanje kataloga zajednički će financirati NAMOC, Liverpool University Press te Zaklada za umjetnost i kreativne tehnologije u Velikoj Britaniji i distribuirat će se na globalnoj razini.”

Umjetnički direktor i kustos, ZHANG Ga

http://mediartchina.org/overview