05/11/2017

EMAP/EMARE postaje najveća međunarodna platforma za rezidencije

European Media Artists in Residence Exchange (EMARE) postaje najveća međunarodna platforma za rezidencije medijskih umjetnika u usponu.

Matthew Gingold, Phase Orkestra (Werkleitz Festival 2015 .move ON ) © Photo Falk Wenzel

Ponosni smo što možemo najaviti da će, uz potporu programa Europske Unije – Kreativna Europa, European Media Art Network (EMARE) proširiti svoju mrežu sa 4 na 11 zemalja i do kraja 2017. godine postati European Media Art Platform (EMAP). Službeni početak rada platforme obilježavamo 1. veljače 2018. na transmediale festivalu u Berlinu. Time će se nastaviti najstariji rezidencijalni program za medijske umjetnike, European Media Artists in Residence Exchange (EMARE), koji 2018. godine slavi svoj 23. rođendan i postaje najveća međunarodna platforma za rezidencije medijskih umjetnika u usponu.

U svojih 11 zemalja članica, EMAP/EMARE nudi rezidencije novomedijskim umjetnicima koji stvaraju u području digitalnih medija, računalnih umjetnosti, medijskih performansa, zvuka i videozapisa, robotike i bio umjetnosti. Umjetnike primljene u rezidencijalni program savjetovat će i mentorirati stručnjaci iz područja tržišta umjetnina, marketinga i filmske industrije. Isto tako, umjetnici će sudjelovati u festivalskim programima koje organiziraju članice platforme. Umjetnici s europskim prebivalištem ili europskom putovnicom mogu podnijeti svoje prijedloge i zahtjev za dvomjesečnom rezidencijom u jednoj od sljedećih institucija iz cijele Europe:

Ars Electronica Center, Linz, Austrija

• Onassis Cultural Centre, Atena, Grčka

• Bandits Mages, Bourges, Francuska

• Foundation for Art & Creative Technology (FACT), Liverpool, Ujedinjeno Kraljevstvo

• IMPAKT, Utrecht, Nizozemska

• Kontejner, Zagreb, Hrvatska

• LaBoral Centro de Arte y Creación Indstrial, Guijón, Španjolska

• M-Cult, Helsinki, Finska

• RIXC, Riga, Latvija

• WRO Center for Media Art Foundation, Wroclaw, Poljska

• Werkleitz Centre for Media Art, Halle (Saale), Njemačka (vodeća organizacija)

Iako studenti nisu prihvatljivi prijavitelji, poziv je posebno usmjeren mladim i neafirmiranim umjetnicima. Dobna granica za prijavitelje ne postoji.

EMAP/EMARE umjetnicima osigurava honorar od 3.000, - eura, projektni proračun od 4.000, - eura, besplatan smještaj i pokrivanje putnih troškova do 500, - eura, osiguran pristup tehničkim objektima i medijskim laboratorijima unutar institucije domaćina, savjetovanje stručnjaka za produkciju i tržište umjetnina, profesionalnu prezentaciju te mogućnost sudjelovanja na izložbama u sklopu festivala naših članova 2018. - 2021. (bez dodatnih naknada).

Svi odabrani umjetnici bit će pozvani na "kick-off" EMAP konferenciju od 23. do 25. ožujka u Helsinkiju. Rezervirajte datum!

Prijave se šalju putem službene internetske stranice mreže i moraju sadržavati životopis, (audio)-vizualnu dokumentaciju i preliminarni plan ili skicu predloženog projekta koji će se razviti unutar EMAP programa.

Umjetnici s prebivalištem ili europskom osobnom iskaznicom svoje prijedloge mogu poslati ovdje: https://call.emare.eu/

Rok za prijavu: 20. siječnja 2018., 12:00 CET (nakon toga poziv će biti zatvoren)

Više informacija potražite na: www.emare.eu

Kontakt: Josipa Vukelić | +385 98 1863 700 | vukelic.josipa@gmail.com

Projekt podržali