18/03/2021

Istraživanje materijalnog otpada od tehnologije za reprodukciju zvuka: nova dvomjesečna online EMAP rezidencija

KONTEJNER u sklopu ovogodišnje EMAP rezidencije ugošćuje Darshu Hewitt, kanadsku umjetnicu sa stalnom berlinskom adresom. Dvomjesečna online rezidencija usredotočit će se na drugi dio njene audiocentrične trilogije „High Fidelity Wasteland“ u kojoj eksperimentira s materijalnim otpadom koji je ostao od generacija raspadajuće tehnologije za reprodukciju zvuka.

Foto: Irene Pérez Hernández

RAD U NASTAJANJU

“High Fidelity Wasteland II: The Proto-Plastic Groove” preoblikuje alternativne forme žvučnog izražavanja koji su dio fonografskih snimki na šelaku. Vrteći se 78 okretaja u minuti, ovaj preteča vinilnih ploča bio je prvi medijski zapis okruglog oblika. Iako šelak izgleda i ponaša se kao bilo koja druga danas poznata plastika, ova crna smola je ustvari organski bioadheziv kojeg izlučuju štitaste uši u svrhu zaštite ličinki. Kemijskim sastavom sličan sintetičkim polimerima, šelak se smatra prirodnim oblikom plastike – onaj koji se velikom brzinom skupljao i preoblikovao tijekom 20. stoljeća za potrebe glazbene industrije. Iako su se masovno proizvodile, šelak ploče obilježila je kratkovječna tranzicija na početku naše potrošačke kulture. Prva iteracija rada “High Fidelity Wasteland II: The Proto-Plastic Groove” predstavlja trenutne elektromehaničke zvučne eksperimente, unaprjeđene prototipove i skulpturalne procese koji oslobađaju ovaj nusproizvod insekata u višematerijalne oblike zvuka i buke.

Istraživanje materijala i skulpturalni elementi nastali su u suradnji s kiparicom Irene Pérez Hernández čiji rad kroz materijalnost i formu propituje povijesne skulpturalne konvencije. Njezini radovi aktiviraju naizgled obične objekte, postavljajući ih u okolnosti koje su naizmjenice pronicljive i apsurdne te se bave širim pitanjima dinamike snage, autonomije i modalitetima kulturne i materijalne cirkulacije.

Rad se realizira u sklopu EMAP/EMARE programa u udruzi KONTEJNER, sufinanciranog kroz program Kreativna Europa Europske unije, uz podršku Global Forest e.V., Deutsches Phonomuseum i tehničku potporu Alexa Rexa i Daniela Stiglera.

EMAP – European Media Art Platform je mreža 11 europskih kulturnih institucija i organizacija koje svake godine putem natječaja dodjeljuju sredstva za produkciju radova europskim medijskim umjetnicima.

Projekt podržali