18/03/2021

Istraživanje materijalnog otpada od tehnologije za reprodukciju zvuka: nova dvomjesečna online EMAP rezidencija

KONTEJNER u sklopu ovogodišnje EMAP rezidencije ugošćuje Darshu Hewitt, kanadsku umjetnicu sa stalnom berlinskom adresom. Dvomjesečna online rezidencija usredotočit će se na drugi dio njene audiocentrične trilogije „High Fidelity Wasteland“ u kojoj eksperimentira s materijalnim otpadom koji je ostao od generacija raspadajuće tehnologije za reprodukciju zvuka.

Foto: Irene Pérez Hernández

“High Fidelity Wasteland II: The Proto-Plastic Groove” je elektromehanička zvučna instalacija koja unaprjeđuje zvučni izričaj brušenjem, rastapanjem, ponovnim otiskivanjem i urezivanjem novih tragova u zastarjele formate za pohranu glazbe. Vrteći se 78 okretaja u minuti, šelak ploče su bile prve ploče za snimanje koje su se proizvodile u svrhu korištenja te su, kako to obično bude u glazbenoj industriji, u konačnici odbačene u korist jeftinijeg medija, u ovom slučaju vinilnih ploča.

Uz produkcijsku i kustosku potporu KONTEJNER-a tijekom trajanja rezidencije, Hewitt će se usredotočiti na istraživanje šelaka kao materijala. Šelak ima posebnu prijelaznu poziciju na početku petrokapitalističkih potraga glazbene industrije. Ta tamna smolasta mješavina je nusproizvod insekata koji potječe od ženki štitastih uši koja ovu smolu izlučuje unutar drveća kako bi sklonila i zaštitila ličinke. Na prijelazu 20. stoljeća, ovaj prirodni nusproizvod se obilno skupljao u Južnoj Aziji i služio je kao nosač popularne glazbe tog vremena. Kada se svede na elementarna svojstva, šelak je po kemijskom sastavu sličan sintetičkim polimerima i može se smatrati prirodnim oblikom plastike.

EMAP – European Media Art Platform je mreža 11 europskih kulturnih institucija i organizacija koje svake godine putem natječaja dodjeljuju sredstva za produkciju radova europskim medijskim umjetnicima.

Projekt podržali