06/04/2020

Istraživanje međuvrsnog dijaloga kroz zvuk: nova dvomjesečna EMAP rezidencija

Španjolski umjetnički dvojac uh513 – María Castellanos i Alberto Valverde započeli su svoju dvomjesečnu rezidenciju u sklopu projekta EMAP – European Media Art Platform, mreže jedanaest europskih kulturnih institucija i organizacija koje svake godine putem natječaja dodjeljuju sredstva za produkciju radova europskim umjetnicima u usponu

S obzirom na trenutnu izvanrednu situaciju uzrokovanu virusom COVID-19 i na ograničenost kretanja i putovanja, rezidencija se neće provesti u Dubrovniku u suradnji s UR Institutom i Gjinom Šutićem kako je inicijalno bilo planirano, nego će umjetnici u sigurnosti svoga doma i studija u Gijónu, Španjolska, razvijati rad "Onkraj ljudske percepcije".

Bio-art projekt "Onkraj ljudske percepcije" nastavak je dugogodišnjeg umjetničkog djelovanja uh513 koji je fokusiran na istraživanje odnosa čovjeka i strojeva s naglaskom na nosivoj tehnologiji, ali i na istraživanje sposobnosti drugih živih bića poput biljaka, da rade ili percipiraju stvari koje ljudi ne mogu. Tijekom zadnjih deset godina u svom umjetničkom radu posvetili su se istraživanju razumijevanja tajnog jezika biljaka. Zbog toga su razvili i vlastite senzore i robotske sustave te integrirali iste u svoje radove.

Uz produkcijsku i kustosku potporu KONTEJNER-a tijekom sljedeća dva mjeseca, fokus istraživanja uh513 bit će percepcija zvuka kod čovjeka i biljaka. Njihove reakcije na iste podražaje (glazbu sviranu uživo) će snimati i uspoređivati, a sve sa ciljem većeg razumijevanja prirode.

Projekt podržali