10/06/2022

Vikend s KONTEJNER-om: EMAP networking konferencija i Zvučni piknik

Cjelogodišnju proslavu 20 godina djelovanja nastavljamo i u lipnju, od petka 17. do nedjelje 19.06. u Zagrebu, kada se održava velika EMAP networking konferencija i KONTEJNER-ov Zvučni piknik s performansima među kojima ističemo nastup najmlađeg domaćeg eksperimentalnog sastava Sešija s mlađim tinejdžerima koje su mentorirali i s kojima će svirati Nenad Sinkauz, Nenad Kovačić i Pavle Jovanović.

DETALJNI PROGRAM ZA VIKEND S KONTEJNEROM MOŽETE NAĆI OVDJE

Diskurzivni program "Readdress and Transgress" | subota 18/06 @ Udruženje hrvatskih arhitekata

EMAP – European Media Art Platform je najveća međunarodna platforma za rezidencije europskih medijskih umjetnika u usponu koja okuplja 15 značajnih europskih kulturnih institucija i organizacija posvećenih novomedijskoj umjetnosti te preko 80 partnera – poznatih institucija, festivala i laboratorija koji su fokusirani na digitalne umjetnosti, robotiku, bio art, video i druge oblike medijske umjetnosti. KONTEJNER kao član EMAP-a u Zagrebu organizira trodnevnu networking konferenciju koja će ugostiti predstavnike svih članica mreže, kao i umjetnike odabrane za ovogodišnje rezidencije. Konferencija je prilika za umrežavanje, razmjenu i detaljnije upoznavanje svih odabranih umjetničkih prijedloga koji nude uvid u našu sadašnjost i moguće budućnosti – radovi se bave temama poput živih mrtvaca, muškarcima koji rađaju te robotima koji liježu NFT jaja.

Konferencijski program koji se odvija u subotu 18. lipnja u Udruženju hrvatskih arhitekata (UHA) otvoren je za javnost. U prostorijama UHA na Trgu bana Jelačića će se od 11 do 14 sati održati diskurzivni program na kojem će se pričati o stvaranju alternativnih sustava znanja, sučelja komunikacije i alternativnih platformi interakcije koje bi mogle preokrenuti posljedice kolektivne destrukcije i pomoći u izgradnji zdravije zajednice. Jedna od tema je i dekolonizacija kao glavna politika suživota, te ponovno promišljanje antropocentrizma i praktičnih aspekata u umjetničkim i kustoskim narativima u kontekstu modificiranja društveno etičkih vrijednosti, običaja, rutina i navika. Na diskurzivnom programu sudjeluju Yiannis Colakides, Arjon Dunnewind, Charlotte Jarvis, Jurij Krpan, Tomislav Medak, Davor Mišković, Sunčica Ostoić, Heracles Papatheodorou i Dinko Peračić. Program će se održati na engleskom jeziku.

KONTEJNER-ov Zvučni piknik | nedjelja 19/06 Pogon Jedinstvo, Klub Močvara

Trodnevna konferencija završava u nedjelju 19. lipnja u Pogonu i Klubu Močvara s raznovrsnim i bogatim glazbenim i performativnim programom koji počinje u 17:30 sati s nastupom Sešije, najmlađeg eksperimentalnog benda formiranog kroz KONTEJNER-ov edukativni program vođen u prvoj polovici ove godine pod vodstvom mentorskog tima glazbenika Nenada Sinkauza, Nenada Kovačića, Pavla Jovanovića i muzikologinje Davorke Begović, uz zaseban koncert glazbenika-mentora. Članovi Sešije su mlađi tinejdžeri od 13 i 14 godina u sastavu: Dan Herceg (bubnjevi), Bartol Knežević (gitara), Jan Knežević (synth), Mak Rizvanović (synth) i Filip Šarić (gitara).

Nastupiti će i kanadski novomedijski umjetnik, performer i skladatelj Martin Messier sa svojim novim audio-vizualnim performansom Echo Chamber. Nakon što je prije 8 godina u Pogonu Jedinstvo postavio i ozvučio orkestar šivaćih mašina iz 1940-ih godina, Messier je ovaj put stvorio modularno sučelje inspirirano medicinskim tehnologijama i tehnikama pomoću kojeg istražuje rezonancu, svjetlo, sjene i samo ljudsko tijelo. Performans će se izvesti dva puta, u 19:30 i u 21 sat.

U Močvari će se u 20:15 sati uživo izvesti nesvakidašnji kinetički audiovizualni performans ROTOЯ grupe autora na čelu s Peterom Kutinom. Intenzivno ubrzavajući medijski koloplet zvuka, slike, svjetla i objekta, ROTOЯ se od rotirajuće zvučne skulpture pretvara u hologram, odnosno fascinantno zvučno tijelo. Glazbeni program KONTEJNER-ovog Zvučnog piknika upotpunit će i nastupi Banana Zvuka i DJ, Osobna!. Ulaz na sve nastupe je slobodan.

Projekt podržali

Sponzori