Vitar Drinković (HR) Autodetektor

interaktivna instalacija, 2016.

Autodetektor je koncipiran kao detektor laži na koji se posjetitelj spoji te sam sebi postavlja pitanja i daje odgovore. Tijekom korištenja rada posjetitelj bi mogao spoznati koliko je iskren prema sebi, odnosno vidio bi kako mu tijelo reagira na stvari koje govori te bi, prateći uputstva, kroz prepoznavanje određenih uzoraka mogao „suditi samom sebi“.

Rad se sastoji od drvenog postolja na kojem se nalazi postament s modificiranim stetoskopom. Posjetitelj mora stati na postolje, uzeti stetoskop u ruke te ga prisloniti na srce. Uz mjerenje-reprodukciju otkucaja, koji se manifestiraju kao glasan zvuk srca u prostoriji, popraćen vibracijom i svjetlosnim pulsom iz bočnih stranica postamenta, stetoskop mjeri i promjenu konduktivnosti kože kroz prste. Promjena konduktivnosti, tj. vlažnosti kože očituje se u promjeni boje svjetla iz reflektora. U poligrafskom ispitivanju jedan od važnijih pokazatelja snažne tjelesne reakcije upravo je znojenje ruku. Kod povišenih vrijednosti svjetlo postaje crveno.

Poligraf nam ustvari ne govori lažemo li, nego prikazuje tjelesnu reakciju, a na nama je da interpretiramo informacije.

produkcijska podrška: Mladen Tomić
produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Vitar Drinković (HR)

Vitar Drinković rođen je 1983. godine. Završio je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine, a 2014. godine diplomirao je na Odsjeku za nove medije na istom fakultetu. Trenutno se bavi istraživanjem stvaranja uvjeta za promjenu percepcije. Koristeći se raznim napravama, izumima i instalacijama kao posrednicima u komunikaciji Drinković stvara novi kontekst za osjetilnu spoznaju svakodnevnice.

vitardrinkovic@gmail.com
vitardrinkovic.blogspot.com