Okrugli stol

Umjetnost i tehnologija u Hrvatskoj_Sloveniji_Japanu

Kustosi koji su organizirali izložbeni projekt „Device_art 3.009 – 3.010“ i umjetnici koji su sudjelovali na izložbi u Zagrebu, razgovarati će i raspravljati o vezama između umjetnosti, tehnologije i kulture, s obzirom na vlastitu umjetničku praksu i iskustvo u pojedinom kulturnom kontekstu.

Sudionici:

Hiroo Iwata je profesor na Sveučilištu u Tskubi, gdje radi na projektima virtualne stvarnosti i Device Art-a. Njegovo polje istraživanja uključuje haptička sučelja, uređaje osjetljive na pokret te sustave za stvaranje virtualne stvarnosti. Voditelj je projekta Istraživanje evolucijske znanosti i tehnologije (CREST) pri japanskoj Agenciji za znanost i tehnologiju, čiji je službeni naziv „Ekspresivna znanost i tehnologija za Device Art“.

Machiko Kusahara predaje na Fakultetu za kulturu, medije i društvo na Sveučilištu Waseda u Tokyju, i gostujuća je profesorica na Centru za umjetnost i znanost, UCLA u Los Angelesu. Njezino istraživanje usredotočeno je na interakciju medijske kulture, tehnologije i društva, kako u ranim japanskim vizualnim medijima, tako i u suvremenoj medijskoj umjetnosti.

Olga Majcen Linn & Sunčica Ostoić su nezavisne kustosice iz Zagreba čije je polje interesa pozicija tijela, tehnologije i znanosti u suvremenoj kulturi i društvu. Osnivačice su kustoske nevladine, neprofitne organizacije KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse. Jedan od projekata koji organiziraju je i Device_art.

Sandra Sajovic je kustosica iz Ljubljane. Od 1995. radi u Galeriji Kapelica, platformi za suvremene istraživačke umjetnosti. Od 2007. kao ko-kustosica radi na programu Galerije LJU Cosinus BRX pri Europskoj Komisiji u Bruxellesu i prezentira svoj rad kroz projekt Praksa.

Novmichi Tosa je jedan od osnivača Maywa Denki, umjetničke skupine iz Japana koja proizvodi besmislene naprave, originalne glazbene instrumente, igračke, itd. Radovi Maywa Denki izlagani su i predstavljeni diljem svijeta te su dobitnici mnogobrojnih nagrada, uključujući Grand prix na Art Artists Audition II; Nagradu za izvrsnost u kategoriji Interaktivne digitalne umjetnosti, Media Arts Festival III, 2000., Nagradu za iznimni doprinos u kategoriji Interaktivne umjetnosti, Ars Electronica

1/10/2010

Sveučilište Waseda Toyama Campus (Tokio)