Festival Device-art 5.015. oživljava zagrebački Gornji grada bučnim instalacijama, kinetičkim skulpturama, interaktivnim perfomansima, audio-vizualnim ambijentima i mnogim drugim robotičkim uzbuđenjima.

Nakon Slovenije, SAD-a, Japana, Češke i Austrije, jedanaest godina i četiri uspješna trijenala međunarodnog festivala robotike, gadgeta i naprava, ovogodišnji Device_art 5.015 dio je nove inicijative Na Gornjem gradu uz kultno Gričevanje i Galeriju Klovićevi dvori. Tehno-umjetnički koncepti Device_art-a ispreplest će se s energičnim i urbanim zvucima Gričevanja i oživjeti zagrebački Gornji grad kombinacijom glazbenog sadržaja, robotičkih performansa, izložbe i DIY radionca za djecu i odrasle.

U partnerstvu sa kanadskim i slovenskim organizacijama Eastern Blocom, Video Pool Media Arts Centrom i Galerijom Kapelica, festival Device_art 5.015 kroz međunarodnu će izložbu predstaviti renomirane kanadske i regionalne umjetnike poput Catherine Béchard (CA) i Sabin Hudon (CA), Louis-Philippe Demersa (CA) i Billa Vorna (CA), Myriam Bleau (CA), Vitra Drinkovića (HR), Craiga Fahnera (CA), Erin Gee (CA), Alice Jarry (CA), Nataliye Petkove (BG/CA), Saše Spačal (SI), Robertine Šebjanič (SI) i mnoge druge.

Krenuvši od romantične vizije umjetnika kao izumitelja, Device_art je prerastao u jedan od vodećih internacionalnih festivala koji od 2004. godine tematizira fenomenologiju naprave i baca novo svjetlo na tehnologijom okruženu svakodnevicu. Promišljajući različite mogućnosti, ograničenja i potencijale koje ona donosi društvu, ovaj komparativni projekt usmjeren je na kritičko istraživanje i komuniciranje umjetnosti koja koristi analogne, digitalne, hi i low-tech tehnologije i naprave.

24/9/2015
—4/10/2015

Galerija Klovićevi dvori (Zagreb)