Maywa Denki – Novmichi Tosa (JP) Maywa Denki

spektakularni robotički koncert

Koncerti uživo skupine Maywa Denki izvode se na originalnim glazbenim instrumentima. Svaki put kad dođe do mehaničkog problema, njezini radnici izvedu hitan popravak. Na taj način glazbala ostaju u funkciji do kraja svake predstave, a dobiva se i povratna informacija za budući razvoj proizvoda. To je umnogome nalik na Grand Prix Formule 1, gdje su nesreće i sudari uobičajena pojava.

Na koncertima nećete vidjeti samo glazbala, nego ćete upoznati i robote po imenu Punch-kun, Renda-chan i Seamoons, sporedne likove kao što su Sava-O i Poodles, kao i komične ljude poput računovođe Wono-sana, Radnika i Jenkija (japanske omladinske bande) koji pripadaju skupini Maywa Denki.

Maywa Denki – Novmichi Tosa (JP)

Maywa Denki je umjetnička jedinica koju je stvorio Novmichi Tosa. Osnovali su je 1993. godine Novmichi i njegov stariji brat Masamichi Tosa, a nazvana je po tvrtki za proizvodnju elektronskih sprava koju je vodio njihov otac sve do bankrota 1979. godine, koji je bio posljedica ekonomske krize širom zemlje. Maywa Denki simbolizira malena ili srednje velika poduzeća koja su nekoć, tijekom naglog privrednog uspona, nosila ekonomiju Japana. Njihova „uniforma“ simulira tipičnu radnu uniformu japanskih trgovina elektronike, svaki rad skupine Maywa Denki naziva se „proizvodom“, a živa izvedba tretira se kao „demonstracija proizvoda“. Iz dana u dan, kao predsjednik tvrtke, Novmichi naporno radi kako bi osigurao potrošačima san o „Životu s proizvodima Maywa Denki“. Osim serije NAKI, besmislenih strojeva s motivom ribe, i serije izvornih glazbenih instrumenata po imenu Tsukuba, koje su braća zajedno izumila, godine 2001. lansirane su serije EDELWEISS i VOICE MECHANICS kao Novmichijevi novi projekti. Uz te proizvode, instrumente i umjetničke projekte, lansirane su i serije igračaka kao što je Knockman Family, jednostavna i zabavna igračka za svakoga.

Skupina Maywa Denki izlagala je širom svijeta i dobitnica je brojnih nagrada, uključujući Grand Prix u kategoriji Art Artists Audition II (koju je sponzorirao Sony Music Entertainment, 1993.), Excellence Prize za interaktivnu kategoriju Digital Arts na japanskom festivalu Media Arts (2000.) i priznanje u kategoriji interaktivne umjetnosti na festivalu Ars Electronica (2003.). U listopadu 2003. skupina Maywa Denki gostovala je na izložbiHuman Beings & Robots u Parizu. Godine 2010. Otamatone je dobio Grand Prix japanske Toy Association u kategoriji High Target Toy. U međuvremenu je skupina proširila svoje djelovanje i na druge kontinente, uključujući izložbe i performanse širom svijeta, a Tosa sada istražuje i nove pristupe široj publici.

Novmichi Tosa (predsjednik)
Rođen u travnju 1967. u prefekturi Hyogo.
U ožujku 1992. magistrirao je na Odsjeku likovnih umjetnosti, Tsukuba University.
Od svibnja 1993. do ožujka 2001. bio je potpredsjednik skupine Maywa Denki.
Od travnja 2001. djeluje kao predsjednik skupine Maywa Denki (naslijedio je Masamichija Tosu nakon njegova povlačenja u mirovinu; Masamichi je trenutno voditelj)

www.maywadenki.com
mail@maywadenki.com

26/10/2009
—u tijeku

Klub Močvara, Trnjanski nasib BB, 10000 Zagreb