Radionica

Adi Hasanbašić (BA): Radio Terapija

Postoje dvije vrste radija: unutar i izvan psihijatrijske klinike. Unutar klinike radio predstavlja vid terapije koji nije ograničen vremenski ili vrstom terapijskog tretmana, dok izvan psihijatrijske klinike predstavlja mjesto okupljanja, razmjene ideja i nastavak terapijskog rada. Radio postaje utočište za ljude koji su usamljeni u svome shvaćanju svijeta, mjesto sa kojega se njihov glas daleko čuje, a da pritom ne nailazi na osudu ili nerazumijevanje. Teme biraju i kreiraju sami sudionici, a variraju unutar spektra svega što ih osobno zanima – od hobija, sporta, čitanja do pjevanja vlastitih pjesama i sl. Na taj način sudionici otkrivaju svoje ideje i točke gledišta, one mračne, emocionalne, dječje, koje nastoje prebroditi i kanalizirati kroz kreativno izražavanje.

Sve emisije se snimaju diktafonom, a zamišljene su tako da svakom sudioniku omogućuju vlastitu kolumnu od 5-10 minuta kroz koju pojedinac rekonstruira svoj identitet. Putem radija pojedinac se obraća i osobi koja je utjecala ili je povezana s njegovom traumom što predstavlja i terapeutski pomak. Ukoliko program ide uživo i postoji javljane slušatelja, pojedinac ulazi u dimenziju realnosti slušatelja i povezuje se sa stvarnim svijetom. Radio pomaže sudionicima da propitaju svoju poziciju spram ludila, omoguće uvid u njega i pruže eventualni izlaz.

Radionica u Zagrebu predstavlja pilot projekt, otvoren svim zainteresiranim sudionicima, otvarajući mogućnost da se u budućnosti razvije u redovni radijski program.

Radionica Radio Terapija:

1. Uvod (10 minuta): upoznavanje s konceptom radio programa: radio kao sredstvo borbe protiv stigmatiziranja marginalne grupe psihijatrijskih pacijenata

2. Upoznavanje sudionika (10 minuta): predstavljanje osoba koji će nastupiti u programu, imenom ili pseudonimom, čime se bave i koja je njihova veza s psihijatrijom

3. Diskusija (30 minuta): rasprave o iskustvima i borbi sa psihološkim poteškoćama, stavovi o farmakoterapiji, prislinoj hospitalizaciji i aktulnim psihijatrijskim metodama, odnosima moći u odnosu psihijatar-pacijent, komunikacija i razumijevanje unutar obitelji, seksualni život, stavovi o antipsihijatriji, komunikacija unutar psihijatrijskog odjela i sl.

4. Kolumne (30 minuta): svaki sudionikima svoju kolumnu kojoj bira naziv i sadržaj – osobne ispovijesti, priče, glazba, pjesme i sl.

5. Gost (10 minuta): gostovanje stručnjaka iz polja psihijatrije omogućuju sudionicima da zamijene uloge moći

6. Dojmovi (5 minuta): kako je protekao program, mišljenja o ovakvom vidu komunikacije, i razumljivosti poruke poslane dru& scaron;tvu
Pitanja publike (10 minuta): gotovo najbitniji segment zbog važnosti feedbacka i potvrde slušanosti, podrške i ispunjenosti

Adi Hasanbašić (BA)

Adi Hasanbašić je diplomirao na Filozofskom fakultetu pri Odsjeku za psihologiju u Sarajevu. Interesi: klinička psihologija, psihijatrija i antipsihijatrija. Za vrijeme studija aktivno volontira u nizu programa podrške:program "Stariji brat,starija sestra", 6 mjeseci psiholog volonter u klubovima liječenih alkoholičara FBiH ,psiholog volonter u "Sigurnoj kući",sklonište za žene žrtve obiteljskog nasilja, 14 mjeseci psiholog volonter u psihijatrijskoj klinici Univerziteta kliničkog centra Koševo u Sarajevu - obuka iz socioterapije i psihodijagnostike.