Zatvorsko Pesničenje (RS) Slike i riječi iz Okružnog zatvora u Beogradu

serija fotografija i poklon knjige poezije, 2016.

Nasuprot konvencionalnim, akademski ograđenim pjesničkim večerima, Pesničenje otvara prostore za glas „druge strane“ – marginaliziranih i osjetljivih skupina ili pojedinaca iz različitih socio-kulturoloških konteksta, ali i za već ostvarene umjetnike koji imaju hrabrosti i znatiželje da se upoznaju s riskantnim temama, nestašnom publikom i neobilježenim prostorima. Pesničenje je gostovalo dva puta u Okružnom zatvoru u Beogradu i kao rezultat tada ostvarene suradnje nastala je knjiga poezije Hronike jednog Ovna i mali uvid u višegodišnji pedagoški i fotografski rad Igora Čoka.

Riječ autora – Igor Čoko: Ova priča prati svakodnevnicu osuđenika sa zatvorenog odjela bloka 5-1 Okružnog zatvora u Beogradu. Na direktan i transparentan način dotiče srž njihovih svakodnevnih aktivnosti i rituala, dokolice, radnih angažmana ili kreativnih izazova. Osobnih i moralnih preispitivanja, ravnodušnosti ili euforije, identiteta i emocija iskazanih kroz ožiljke, tetovaže ili nešto treće što definira i opisuje kompleksnost njihovih osobnosti i zatvorske ikonografije. Tamo gdje je kocka neba jedino plavetnilo koje mogu vidjeti. Dok ne izađu na slobodu. Kao bolji ljudi. Ili ne. Knjiga je nastala u produkciji Okružnog zatvora u Beogradu, Službe za tretman.

Riječ autora – Maestral: Radim na jedini način koji znam, pišem. Pišem što vidim, što čujem, čega se bojim, koga volim, što me jede, što sanjam, pišem i gdje sam, tko sam, kakvi su oko mene, pišem i o čemu drugi šute, pišem i što ne bi smio, pišem i kada me kažnjavaju zbog pisanja, a sve to jer raditi moram. Jedino ću tako ostati čovjek kada konačno moj prijevoz ostavi iza mene moju čekaonicu i poveze me do mog mjesta.

autori slike: Igor Čoko (RS), izbor iz knjige fotografija Iza rešetaka: Život osuđenih lica u Okružnom zatvoru u Beogradu
autori riječi: Maestral (RS), Hronike jednog Ovna, poklon-knjiga poezije

Zatvorsko Pesničenje (RS)

Igor Čoko rođen je 1975. godine u Kninu. Živi, radi i stvara u Beogradu. Po obrazovanju je diplomirani etnolog – antropolog. Iz perspektive vizualnog antropologa kroz fotografiju dokumentira život ulice i socijalnih, disfunkcionalnih i marginalnih skupina i pojedinaca. Autor je e-book izdanja Subverzivna estetika ulice – Prizori raskošne stvarnosti, Grad bez boja i Iza rešetaka: Život osuđenih lica u Okružnom zatvoru u Beogradu. U pripremi je izdanje Karaburma, moj geto. Izlagao je u Srbiji i inozemstvu.

Maestral, pjesnik s iskustvom, od škole ima zimske praznike i veliki odmor. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je većeg broja nagrada za poeziju: 2010., 2011. i 2014. godine osvaja 1. mjesto na Međunarodnom festivalu osuđeničkog stvaralaštva Desanka Maksimović u K.P.Z. Valjevo. Kao predstavnik Srbije s poezijom sudjeluje na Međunarodnoj izložbi osuđeničkog stvaralaštva u Bruxellesu 2015. godine.