Koncept

EMAP rezidencija 2022.

Ovogodišnja EMAP rezidencija započela je početkom rujna. Rezidencija je održana u Zagrebu u suradnji s udrugom Radiona Zagreb Makerspace koja je umjetnicima pružila produkcijsku i tehničku pomoć u realizaciji umjetničkog rada.

Cilj EMAP rezidencija je pružanje boljih uvjeta i resursa umjetnicima za istraživački i produkciji razvoj umjetničkog rada. Fokus je stavljen na međusektorske i interdisciplinarne aspekte razvoja rada, kao i na pružanje mogućnosti za provedbu intenzivnijeg i specijaliziranog umjetničkog istraživanja. Rezidencija doprinosi međunarodnoj vidljivosti suvremenih umjetničkih praksi koje uključuju lokalne zajednice i nove publike te na produktivan i kreativan način premrežuju različita znanstvena i istraživačka područja.

Kazokutchi

Kazokutchi je umjetni život i NFT. Njegov dom je minijaturan robot sa zaslonom. Kazokutchiji koji žive u istom domu su u srodstvu, dijele isto ime i prezime. Kazokutchiji se razmnožavaju. Svakom domu dodijeljena je RFID oznaka te se prilikom parenja koristi čitač oznaka. Ako je parenje uspješno, iskovat će se NFT jaje. Vlasnik Kazokutchija je ujedno i vlasnik jajeta. Prilikom kupnje robota potrebno je odabrati obiteljsko ime i boju koju će naslijediti svaki Kazokutchi iskovan u tom domu.

Kazokutchi je živo biće. Kada dođe do kraja svog životnog vijeka, vidljiv je kao točka na zaslonu, a dokaz njegovog postojanja sačuvan je na blockchainu. Većina umjetnog života sastoji se od simulacija, i većina nestaje prilikom resetiranja. Ali što ako se ne može resetirati kao u stvarnom životu? Ovaj projekt propituje upravo to, spajajući umjetni život s NFT-ovima.

Fokus rezidencije bio je na razvoju i dizajnu nove mrežne stranice rada, robota, robotske farme te unapređenju postojećeg Kazokutchi sustav za različite socijalne eksperimente.

So Kanno (DE/JP)

So Kanno je japanski umjetnik koji živi u Berlinu i Nagoyi. Izrađuje robote za umjetničke instalacije i performanse. Zanimaju ga inteligencija roja, organsko ponašanje, emergencija, nepredvidljivost i pogreške uzrokovane sustavima, nasuprot savršene kontrole.
kanno.so

Akihiro Kato (JP)

Akihiro Kato je japanski umjetnik koji živi u Tokiju. Stvara radove koji istražuju odnos između tehnologije i društva putem spoja digitalnih i fizičkih medija. Zanima ga utjecaj distribuiranih i anonimnih sustava na društvo.
akihirokato.com

Takemi Watanuki (JP)

Takemi Watanuki je japanski umjetnik koji živi u Tokiju. Specijalizirao se za grafičku produkciju, produkciju unaprijed generiranog videa i videa generiranog u stvarnom vremenu. Stvara radove s motivima predmeta koji se migolje i umjetnog života, a od iznimnog su mu interesa sustavi koji se automatski kreću bez ljudskog uplitanja.
watakemi725.github.io/