Siniša Labrović (HR) Umjentik liže pete publici

performans, 2. Biennale kvadrilaterale BQ_2 - Culture hero, MMSU, Rijeka, 2007.
ponovna izvedba Neven Aljinović Tot, MMC / Studentski centar, Zagreb (HR), 2009.

Siniša Labrović poznat je domaćoj publici kao društveno angažirani performer čiji radovi nikad nisu lišeni dobre doze profinjenog humora. U performansuUmjetnik liže pete publici Labrović doslovce, bez imalo sustezanja, liže publici pete. Rad pripada seriji performansa u kojoj autor prevodi jezične fraze poput „lizati pete“ ili „hodati bos po trnju“ u akcije, te je jedan od nekoliko njegovih performansa koji pokušava uspostaviti intenzivnu interakciju s publikom, izazivajući osjećaje. Iako je umjetnik u poziciji ulizivanja svojoj publici, doslovnim lizanjem peta preokreće svoju podređenu poziciju iz fraze stječući neku vrstu psihološke nadmoći. Nelagoda koju njegova publika osjeća u fizičkom susretu nikad sasvim čistih nogu i jezika umjetnika, te neočekivanost situacije omogućuje taj preokret.

Siniša Labrović (HR)

Siniša Labrović rođen je 1965. u Sinju. Godine 1997. diplomirao je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Vizualnim umjetnostima počeo se baviti 2000. godine. Prvu samostalnu izložbu imao je u Galeriji Otok u Dubrovniku. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, izvodio akcije i performanse, kao i urbane intervencije u Hrvatskoj, u Dubrovniku, Zagrebu, Zadru, Puli, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Poreču i inozemstvu, u Novom Sadu, Beogradu, Ljubljani, Grazu, Carlisleu, Reykjaviku, Regensburgu, Dundeeju, Istanbulu, Parizu, Kopenhagenu, Bruxellesu, Veneciji, Budimpešti, Berlinu, Dresdenu, Beču, Bratislavi, Pragu, New Yorku, San Sebastianu, Lodzu. U 2005. privukao je pažnju svjetskih medija (kao što su Reuters, BBC, Ansa, New York Post, Guardian, Times, NBC, ABC) svojim radom Stado.org ( Flock.org), u kojemu su ovce bile natjecateljice u reality showu. U 2007. godini za video Obiteljski dnevnik osvojio je treću otkupnu nagradu na prvo T-HT/MSU natječaju u Zagrebu. Ovo djelo je u stalnom postavu MSU-a.

Slobodna Dalmacija je performans Gloria izveden na splitskoj rivi proglasila jednim od pet najboljih kulturnih događaja u Dalmaciji tijekom 2007. godine. U 2010. godini na 16. Međunarodnom festivalu kazališta - PUF u Puli osvojio je nagradu Vjetar za izvedbu performansa Gloria. Radovi mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, kao i u privatnim kolekcijama. Izlagao na 11. Istanbulskom bijenalu 2009. god. Predstavljao Hrvatsku na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. god. zajedno s Pulskom grupom, Hrvoslavom Brkušić, Igorom Bezinovićem i Borisom Cvjetanovićem.

sinisa.labrovic@gmail.com