Nagrada ACCELERATE je dio posebnog programa pod nazivom Arts at CERN kojim vodeći svjetski laboratorij za fiziku čestica CERN u Švicarskoj povezuje vrhunska znanstvena istraživanja i dostignuća s progresivnim umjetničkim praksama. Godine 2017. na inicijativu Monice Bello, voditeljice i kustosice Arts at CERN-a, na suradnju je pozvana kustoska udruga Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba, koja se bavi umjetničkim praksama na raskrižju sa znanošću i tehnologijom, a za rezidenciju je odabran Tomo Savić Gecan.

Od 2011. CERN, mjesto na kojem se proučavaju osnovna načela materije, uvodi poseban program posvećen umjetničkim praksama Arts at CERN u kojem međunarodni umjetnici ima priliku za dijalog i razmjenu ideja s nekima od najvećih znanstvenih umova današnjice, uranjajući u teorije vremena i prostora, i susrećući se istodobno s najsuvremenijim tehnologijama koje se koriste u znanstvenim eksperimentima. U programu sudjeluju umjetnici različitih disciplina, od suvremenog plesa i dizajna do glazbe i vizualnih umjetnosti. Od prvog rezidencijalnog boravka umjetnika Juliusa von Bismarcka 2012. godine, u CERN-ovu transdisciplinarnom rezidencijalnom programu gostovalo je više od 40 umjetnika i umjetničkih kolektiva iz cijeloga svijeta uključujući međunarodno renomirane autore kao što su Bill Fontana (SAD), Anselm Kiefer (DE), Ryoji Ikeda (JP), umjetnički dvojac Evelina Domnitch i Dmitry Gelfand (NL), semiconductor (UK).

Jedan od programa unutar Arts at CERN-a je jednomjesečna rezidencija pod nazivom Accelerate@CERN koja se provodi putem partnerstva Arts at CERN-a i zemlje partnera i do sada su u programu sudjelovale Švicarska, Austrija, Grčka, Tajvan, Južna Koreja, Litva, Ujedinjeni Arapski Emirati. Svaka partnerska zemlja provodi lokalni natječaj, a međunarodni žiri odabire umjetnika koji odlazi u CERN. Riječ je o istraživačkom boravku tijekom kojeg umjetnik ima priliku provesti interdisciplinarno istraživanje u suradnji s vrhunskim znanstvenicima različitih profila. Zbog toga za umjetnike koji borave u CERN-u to nije samo mjesto inspiracije nego i golemih resursa u smislu znanja ali i tehnoloških alata. Umjetnik ima priliku posjetiti mjesta odvijanja eksperimenata, upoznati tehnologiju koja se koristi u istraživanjima, posjetiti brojne instrumente goleme snage i proporcija među kojima je i poznati Veliki hadronski sudarač, kao i sofisticirane centre za obradu podataka.

Odabrani projekt za Nagradu ACCELERATE Hrvatska nastavak je istraživanja Tome Savića Gecana na radu Untitled 2016 koji je ostvaren u suradnji s Van Abbemuseumom u Enidhovenu, Nizozemska. Rad je zasnovan na ideji ostvarivanja fizičkog i psihičkog odnosa posjetitelja s prostorom. Polazeći od toga da su promjenjive karakteristike prostora (poput svjetla, vlažnosti zraka, temperature, dimenzija) refleksija unutrašnjeg stanja posjetitelja, umjetnik je prikupljao parametre njihovih emocionalnih promjena za vrijeme posjeta Van Abbemuseumu (brzina otkucaja srca, disanja, temperatura kože i sl.). Prikupljene reakcije prikazivale su se u posebno konstruiranoj galeriji smještenoj u Zuidpleinu, poslovnoj zoni Amsterdama. Zidovi, temperatura i svjetlost tog paviljona mijenjali su se sukladno promjenama emocionalnih stanja posjetitelja u Van Abbemuseumu.

U nastavku se nalazi promo video o Arts at CERN-u i izjava Mónice Bello, voditeljice i kustosice programa Arts at CERN.

Partneri na projektu: Arts at CERN Švicarska, Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Institut Ruđer Bošković Zagreb

Tomo Savić Gecan

Tomo Savić Gecan rođen je 1967. godine u Zagrebu. Konceptualni je umjetnik koji u svojim radovima istražuje komunikaciju i interakciju, koristeći često suptilnu prostornu transformaciju i nesvakidašnje odnose vremena i prostora. Nevidljivo, odsutno i praznina temeljne su teme njegovih radova. Izlagao je u brojnim domaćim i međunarodnim galerijama i muzejima, među kojima su: Manifesta 3, Europsko bijenale suvremene umjetnosti, Moderna galerija (Ljubljana, 2000.), Non - Members Only, Arti & Amicitiae, (Amsterdam, 2002.), Portal II, Kunsthalle Fridericianum (Kassel, 2003.), Tomo Savić-Gecan, Galerija Isabella Bortolozzi (Berlin, 2004.), Visa for 13, PS-1 (New York, 2004.), Moć praznine - Julije Knifer i Tomo Savić Gecan, Galerija PM, HDLU (Zagreb, 2005.), On Mobility, De Appel (Amsterdam, 2006.), Let Everything Be Temporary, or When Is The Exhibition?, Apexart (New York, 2007.), Muzej Jeu de Paume (Pariz, 2010.), Bergen Kunsthall (Bergen, 2010.), T-Htnagrada@msu.hr, Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb, 2011., 2012.), Melanchotopia, Witte de With (Roterdam, 2011.), Death and Life of Fiction, Biennale u Taipeiu (Taipei, 2012.), (ON)begane grond (Antwerpen, 2015.), Untitled 2016, Zuidplein Amsterdam i Van Abbemuseum (Amsterdam, Eindhoven, 2016.). Bio je jedan od hrvatskih predstavnika na Venecijanskom bijenalu (2005.). Živi i radi u Amsterdamu.

20/10/2016
—31/12/2017

CERN (Ženeva)