21/07/2019

Biokemijski kiborg razvija se na rezidenciji u Zagrebu

Talijanska umjetnica Margherita Pevere stigla je u Zagreb na drugu etapu svoje rezidencije u KONTEJNER-u. Nakon inicijalne faze projekta u travnju i svibnju u biotehnološkom laboratoriju UR Instituta u Dubrovniku, Pevere u ateljeu Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu nastavlja bio-art istraživanje materijalnosti i žudnji propusnih tijela.

foto Sanjin Kaštelan

Rezidencija je relizirana u sklopu projekta EMAP - European Media Art Platform, mreže jedanaest europskih kulturnih institucija i organizacija koje svake godine putem natječaja dodjeljuje sredstva za produkciju radova europskim umjetnicima u usponu.

Uz produkcijsku i kustosku potporu KONTEJNER-a, Pevere će u ovoj fazi realizirati svoj istraživački umjetnički projekt koji se bavi promatranjem tijela kao biokemijskog kiborga. Pod nazivom Utrobe, rad promatra povezanost materijalnosti propusnog tijela, konzumaciju kontraceptivnih sredstava te njenih ekoloških posljedica. Utrobe će biti izložene u obliku instalacije izvantjelesnog organa, domaćina dviju staničnih kultura u hibridnom eko-sistemu - vaginalne stanice kojima su pridružene stanice puža kao hermafroditskog saveznika.

Projekt podržali