pantea (IR), u-matic & telematique (DE) Krhki fragmenti

Audiovizualni performans uživo, 2021. - u tijeku

Krhki fragmenti kolaborativna je audiovizualna izvedba uživo koju su zamislili i stvorili glazbenica pantea i vizualni umjetnici u-matic & telematique. Ovaj rad promišlja o raznolikim i krhkim, ali otpornim mnoštvima planetarnih ekologija i metamorfoza s fokusom na vodene ekosustave. Kroz dijalog se zamišljaju fiktivni živi oblici koji bi mogli oživjeti u uvjetima ekstremnog zagađenja okoliša i oskudice, poput onih prisutnih u narušenim ekološkim staništima dubokog mora. Živi oblici koji su sposobni dovesti u pitanje i rekonfigurirati granice između biljaka, životinja i ljudi, pri čemu se razlikovanje jedne vrste od drugih počinje doimati nemogućim. Različite faze ovog rada predstavljaju uzlaznu formaciju zvukova i vizualnih organskih elemenata koji razvijaju kontinuirani rast i poroznost unutar sučelja između ljudskog i neljudskog.

Glazba: pantea
Vizuali: u-matic & telematique

pantea (IR)

pantea je vizualna umjetnica i umjetnica zvuka iz Irana koji se bavi narativima ekološke i „više nego ljudske” povezanosti. Njezin rad uključuje performans, šetnje, film, fotografiju i glazbu. U zadnje vrijeme pantea je usmjerena na razvoj društveno angažirane prakse istraživanjem mogućnosti koje donose zvuk i slušanje. Sa strašću se bavi okolišem, biljkama i močvarama. pantea čini polovicu dizajnerske grupe Studio Informal i glavna je članica grupe Khamoosh, umjetničke istraživačke skupine posvećene očuvanju i arhiviranju iranske zvučne baštine. Svoje je radove izvodila i izlagala međunarodno, diljem Nizozemske, Njemačke, Belgije, Indije, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.pantea.bandcamp.com

pantea.bandcamp.com

u-matic & telematique (DE)

Umjetnički duo u-matic & telematique, koji čine Ute Härting i Sven Gareis, radi s vremenskim i interaktivnim medijima. Njihovi nastupi uživo, videoinstalacije i radionice uključuju interaktivne pozornice, virtualnu stvarnost i performanse koji projiciraju digitalne slike i videozapise na javne zgrade, uz konstantnu transgresiju i proširenje slika kroz koje se vizualizira glazba i transformiraju urbani krajolici i zvučni pejzaži.Konceptualno gledano, oni kroz svoj rad istražuju neopipljivo, i to kroz kreativan angažman uz različite osjećaje za vrijeme, procese digitalnog stvaranja, zamagljivanje i eroziju, transformacije pogrešaka u sadržaj te fenomene percepcije povezane s efemernom fizičkom prisutnošću kao što su buka ili stroboskopski i ponavljajući pokreti slika.

u-matic.de
telematique.de