Robertina Šebjanič (SI), Tanja Minarik (HR) Linija | +1233m –1233m

Audiovizualna izvedba uživo

Linija | +1233m –1233m poetsko je audiovizualno djelo koje prikazuje zvučnost mora u vertikalnom pojasu koji se proteže duboko ispod i iznad razine mora te potiče na razmišljanje o novim (ekološkim) stvarnostima u vremenu antropocena. Sonificiranjem baza podataka o biogeokemijskim utjecajima na dnevne vertikalne migracije, dobivenih različitim instrumentima za daljinska ispitivanja, te umetanjem vlastitih zvučnih zapisa dobivenih ispod i iznad površine vode, umjetnica otkriva još neistražena zvučna okruženja morskih dubina i stavlja ih u dijalog sa zračnošću krajolika iznad razine mora.
Linija | +1233m –1233m poziva gledatelje da preispitaju svoj odnos prema okolišu i uđu u zonu akvatocena koji je rezultat industrijalizacije morskih pejzaža duboko ispod brodskih paluba.

Zvučna izvedba uživo: Robertina Šebjanič
Video uživo: Tanja Minarik

Umjetnica: Robertina Šebjanič
U.I. video i zvučno programiranje: Tanja Minarik
Izrada objekta: David Drolc
Mastering zvuka: Mauricio Valdes
Oblikovanje 8-kanalne zvučne kompozicije uz podršku: KUBER / HEKA, Pina, Koper
Stručni savjetnici: dr. sc. Alenka Malej, dr. sc. Matjaž Ličer; Gjino Šutić / Univerzalni istraživački institut UR; dr. sc. Marijana Hure i dr. sc. Valter Kožul / Institut za more i priobalje, Sveučilište u Dubrovniku
Producentica: Irena Pivka
Produkcija: Cona za galeriju Steklenik, 2022./2023.

Robertina Šebjanič (SI)

Robertina Šebjanič umjetnica je čiji rad istražuje biološke, kemijske, (geo)političke i kulturne stvarnosti vodenih okoliša i utjecaj čovječanstva na druge organizme. U svojoj analizi antropocena i njegova teorijskog okvira, umjetnica se koristi pojmovima „akvatocen” i „akvaformiranje" za označavanje ljudskog utjecaja na morski okoliš. Njezini su radovi osvojili nagrade i nominacije na natjecanjima Prix Ars Electronica, STARTS Prize, Falling Walls i Re:Humanism.Izlagala je i nastupala na samostalnim i skupnim izložbama i mjestima kao što su: ZKM (Karlsruhe), CCCB (Barcelona), Galerija Cukrarna (Ljubljana), Matadero (Madrid), WRO Media Art Biennale (Wrocław), Ars Electronica (Linz), Device_art festival u organizaciji udruge KONTEJNER, Močvara (Zagreb), Art Laboratory (Berlin), Eastern Bloc (Montreal), Laboratorio Arte Alameda (Ciudad de México), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), MONOM (Berlin), Le Cube (Paris), Eyebeam (New York), CAAM – Atlantic Center of Modern Art (Gran Canaria) i mnoga druga.


robertina.net

Tanja Minarik (HR)

Tanja Minarik (HR) umjetnica je koja djeluje u području videoumjetnosti, audiovizualnih performansa i interaktivnih imerzivnih okruženja. U svom se radu pretežno bavi podacima, biopolitikom i tehnologijom. Na Umjetničkoj akademiji u Splitu, stekla je diplomu prvostupnice filmske i medijske umjetnosti, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, stekla je diplomu magistre novih medija. Dio je kolektiva queerANarchive i članica Univerzalnog istraživačkog instituta UR.Izlagala je i nastupala na samostalnim i skupnim izložbama u galerijama i na festivalima kao što su: Dreiviertel, Bern, Švicarska; Atenski muzej queer umjetnosti, (AMOQA), Atena, Grčka; Touch Me Festival, Zagreb, Hrvatska; Rimski festival nezavisnog filma, Rim, Italija; CineFest, Mađarska; Europavox Festival, Clermont Ferrand, Francuska; FemiNiš, Niš, Srbija; Perforacije, Zagreb, Hrvatska; MENT, Ljubljana, Slovenija; Festival mediteranskog filma, Split, Hrvatska; PitchWise Festival, Sarajevo, Bosna i Hercegovina itd.