Marko Batista (SI) Siphon:Sys:Apparatus 1.1

Mixed media instalacija / instrument, 2010. - 2013.

Zamislite prostor u kojemu sustavi za ispiranje nužnika ulaze u zvučnu turbulenciju i otvaraju hibridni ventil, omogućujući da se prijenosni zvučni objekti odliju u shizofreničnu školjku, koja sadrži zvučni mehanizam koji zatvara aparat i otvara visokofrekventni sustav cijevi na sasvim kratko vremensko razdoblje. U projektu Siphon:Sys:Apparatus 1.1 Marko Batista nastavlja istraživati fenomenologiju zvučnih struktura koristeći sifon kao nosač, a umreženu apstrakciju kao instrument za zvučnu percepciju ili sredstvo za razumijevanje. Izložbena instalacija uključuje i paralelne, nelinearne zvučne kompozicije, koje se zasnivaju na nekoliko elektronskih elemenata zatočenih u kružnim tokovima aparata sifonskog sustava, što dovodi do nekonvencionalnih zvučnih rezultata. Tehnološki pokretana, mješovita medijska instalacija usredotočena je na audio eksperimente koji putem subverzije simultanih prijenosa zvučnih podataka i heterogenih cijevnih okoliša ulaze u područje umjetničke intervencije.

Pogledate li mnoge suvremene nužnike sa strane, moći ćete ustvari vidjeti obrise cjevovoda. Sifon je primjer prirodnog i izrazito jednostavnog stroja kojime se svakodnevno služimo. Prostor za kontrolu buke nužnika u prostoru izbacuje mikroperforirane vrećice, koje se pohranjuju u aluminijskom spremniku, i određuje visinu gornjeg spremnika, koji diktira razinu statičke frekvencije u školjki. Kada se otvori ventil za ispiranje sa zvučnom distorzijom, zvučni objekt prelije se iz spremnika u školjku, razina frekvencije se podigne, a zvučni objekt počinje se odlijevati u niži sustav cijevi. Kada se modul potpuno zagadi, sifonski sustav postaje pravi zvučni stroj i završava zvukom usisavanja pri pražnjenju spremnika

Marko Batista (SI)

Marko Batista (1976.) je multimedijalni tehno-umjetnik, istraživač zvuka, video eksperimentator i audio-vizualni performer. Rođen je u Titovoj Jugoslaviji, a danas živi i radi u Ljubljani. Bavi se temama kao što su izmješteni zvučni prostori (soundscapes), procesi transformacije videa, mrežni podaci, suradnja, povezivanje koncepata i hibridni prostori, kao i politikama umjetnosti i drugim područjima suvremene medijske umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani i magistrirao na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Batista je jedan od osnivača eksperimentalne multimedijske skupine Klon:Art:Resistance.

Danas uglavnom djeluje samostalno, iako je uključen u suradnje s različitim umjetnicima i stručnjacima na speci∫čnim projektima. Redovito izlaže u Sloveniji (Aksioma, Galerija Kapelica, Ljubljana; Kibla, Maribor; MMC Pina, Kopar, i drugdje) i svijetu (50. Venecijanski biennale, 2003.; 10. Istanbulski biennale, 2007.; Featured Art Scene/Kapelica Gallery na festivalu Ars Electronica u Linzu, 2008.; Cellsbutton#3 − International Media Art Festival u Indoneziji, 2008.; Zero Gallery/Transmediale u Berlinu, 2009.; Share Festival u Torinu, 2010.; Netaudio Festival u Londonu, 2011.; Galerija Močvara @Pogon Jedinstvo u Zagrebu, 2012.; i drugdje.

www.project-data.info
sko@siol.net