Iskidani zapisiJiska Huizing (NL/NO)

AntiVolume

Projekt Iskidani zapisi je u stalnoj mijeni. Temelji se na rastućoj kolekciji audio materijala, bez jedinstvene, konačne forme. Oni se istovremeno pojavljuju u različitim oblicima, bilo da se radi o studijskim snimkama, zvuku snimljenom uživo ili na terenu, a s vremenom postoji i mogućnost njihova ponovnog snimanja, zamjene ili uklanjanja.

Zvukovni zapisi dolaze iz autoričina neposrednog okruženja, odražavajući mjesta, krajolike ili poglede, planinarenje, predmete ili emocije koje je tamo pronašla, poput zvukova iz njenog studija ili zvukova koje čuje prilikom odleđivanja zamrzivača, zvukova kafića u kojem piše ili onih koje čuje dok planinari. Njima se ponekad pridružuje zvuk njezina glasa ili električne violine, dva alata kojima se svakodnevno koristi.

Internetska stranica www.torntracks.com pokrenuta je u studenom 2017. godine i omogućuje javnosti da se uključi u projekt, ali mu daje i vizualnu komponentu. Na primjer, zapise se može organizirati prema mjestu, visini zvuka ili kronološki, a svaka od tih postavki određuje koji će se zapisi prikazati i kojim redoslijedom. Zapisi tako jedni drugima daju kontekst. Razvrstavanjem i prikazivanjem zapisa na različite načine stvaraju se različiti konteksti, a slijedom toga i različite mogućnosti njihova slušanja i doživljavanja. Sama internetska stranica također je u stalnoj mijeni, pa će se s vremenom pojaviti novi načini pretraživanja kolekcije.

Rad Iskidani zapisi je nastao uz potporu Centra za elektroničku umjetnost u Bergenu, Grada Bergena, Norveške fondacije za vizualnu umjetnost (BKV) i Norveškog kulturnog fonda.

Jiska Huizing (NL/NO)

Jiska Huizing (1991, Groningen, NL) nizozemska je umjetnica koja živi i radi u Oslu u Norveškoj. Njezin je rad odraz različitih stvarnosti koje supostoje na svijetu i činjenice da je sve relativno i stalno se mijenja, uz prisutan osjećaj traganja i lutanja i propitivanje percepcije stvari i okoline Pritom umjetnica koristi različite medije kao što su zvuk, fotografija, knjige, crteži, tekst i planinarenje, a njezina se praksa sastoji od nekoliko projekata međusobno povezanih istraživanjem načina na koje stvaramo sustave i strukture kako bismo došli do razine shvaćanja, uz dozu nestabilnosti koju istovremeno sadrže. Na temelju toga, Huizing gradi kolekcije čije su strukture promjenjive, a aktivira ih sâm gledatelj. Poput praznina na karti, takva fleksibilnost i otvorenost oslobađaju prostor znatiželji.

kontakt: www.jiskahuizing.nl