Marko Batista (SI) Privremeni objekti i hibridni ambijenti

izložba

Privremeni objekti i hibridni ambijenti, retrospektivna izložba Marka Batiste prvi put predstavljena 2014. godine; prezentira devet radova nastalih u posljednjih šest godina. Ovaj responzivan pregled umjetnikovog rada reagira na publiku u prostoru, a site-specific postav izložbe mijenja se ovisno o svojstvima prostora u kojem se nalazi. Radovi na sjecištu intermedijskih izvedbenih praksi, zvučnih i vizualnih instalacija te fizičko-osjetilnih eksperimenata istražuju i materijalnost tehnologije i način na koju ju mi percipiramo. Batista u jednu ruku tehnologiju demistificira jer upotrebljava low-tech elemente i vizualno jasno eksponira tehnološke procese. No u instalacije također uvodi elemente koji su nepoznati i nesvakidašnji, balansirajući vješto između sustava visoke razine kontrole i kaotičnih modularnih sistema. Postavljajući procesualno i privremeno u galerijski okoliš, Batista kroz postav naglašava i transformaciju vremena kroz događajnost i trajanje.

Produkcija radova:
- Zavod K6/4 – Galerija Kapelica: Error Trash, Hibridne zvučno-mehaničke mašine, Bentronix
- Aksioma – Institut za suvremenu umjetnost: Paralelne digitalne strukture, H220, Time Diagrams, CHEM:SYS:REACTOR,Optolyth
- Marko Batista: SIPHON:SYS:APPARATUS

Marko Batista (SI)

Marko Batista (1976.) je multimedijalni tehno-umjetnik, istraživač zvuka, video eksperimentator i audio-vizualni performer. Rođen je u Titovoj Jugoslaviji, a danas živi i radi u Ljubljani. Bavi se temama kao što su izmješteni zvučni prostori (soundscapes), procesi transformacije videa, mrežni podaci, suradnja, povezivanje koncepata i hibridni prostori, kao i politikama umjetnosti i drugim područjima suvremene medijske umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani i magistrirao na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Batista je jedan od osnivača eksperimentalne multimedijske skupine Klon:Art:Resistance.

Danas uglavnom djeluje samostalno, iako je uključen u suradnje s različitim umjetnicima i stručnjacima na speci∫čnim projektima. Redovito izlaže u Sloveniji (Aksioma, Galerija Kapelica, Ljubljana; Kibla, Maribor; MMC Pina, Kopar, i drugdje) i svijetu (50. Venecijanski biennale, 2003.; 10. Istanbulski biennale, 2007.; Featured Art Scene/Kapelica Gallery na festivalu Ars Electronica u Linzu, 2008.; Cellsbutton#3 − International Media Art Festival u Indoneziji, 2008.; Zero Gallery/Transmediale u Berlinu, 2009.; Share Festival u Torinu, 2010.; Netaudio Festival u Londonu, 2011.; Galerija Močvara @Pogon Jedinstvo u Zagrebu, 2012.; i drugdje.

www.project-data.info
sko@siol.net

15/4/2015
—18/4/2015

Pogon Jedinstvo (Zagreb)

otvorenje izložbe: srijeda, 15.4.2015., 20:00h
izložba je otvorena od 16.4. do 18.4.2015., od 17:00h do 20:00h
upad: 0 kn