Saša Spačal (SI), Mirjan Švagelj (SI), Anil Podgornik (SI) Myconnect

multimedijalna bio-instalacija

Tijelo je izolirano u kapsuli poput neke mikrobiološke strukture u laboratoriju. Živčani sustav ulazi u sučelje s micelijem gljive i tijelo naglo postaje jedno s tim posve nepoznatim fungalnim mnoštvom. Ležeći u bijeloj kapsuli, odjednom se nalazimo u stvarnoj bio-tehnološkoj simbiozi s gljivom - u potpunoj osjetilnoj imerziji tijela koje briše granice između dvije vrste i kroz nas same spaja prirodno, humanoidno i tehnološko.

Ovo nije početak scenarija nekog aktualnog znanstveno-fantastičnog filma, već opis iskustva koje u Galeriju Močvara donosi Myconnect - multimedijalna bio-instalacija slovenskog tima kojeg čine umjetnica Saša Spačal, doktor biomedicine dr. Mirjan Švagelj i DIY entuzijast Anil Podgornik. Myconnect kapsula mjesto je potpunog osjetilnog uranjanja u iskustvo fiziološkog i perceptivnog povezivanja vlastitog tijela s micelijem gljive. Posjetitelji izložbe pozvani su, jedan po jedan, ući i leći u instalaciju koja će ih dovesti u stanje simbioze s micelijem gljive kroz hibridno iskustvo haptičkih, auditivnih i vizualnih podražaja trigeriranih otkucajima srca. Instalacija pruža uzbudljiv ulazak u nepoznat svijet transgresije ljudskog i otkriva složenu integriranost tijela u okolinu koja nas okružuje, ali i ovisnost naše percepcije stvarnosti o podražajima iz okoline. O ideji koja se krije u pozadini ovog umjetničko-znanstvenog projekta, kao i o zanimljivim tehnološkim aspektima realizacije same instalacije, kustosice Galerije razgovaraju s timom autora nakon otvorenja izložbe, u ponedjeljak 27.10. u 20.00 h. Izložba ostaje otvorena od 28. do 30.10. 2014., od 17.00 do 20.00h.

Saša Spačal (SI)

Saša Spačal je postmedijska umjetnica koja djeluje na razmeđi istraživanja živih sustava, suvremene umjetnosti i umjetnosti zvuka. Njezin rad je prvenstveno usredotočen na posthumano razdoblje u kojem ljudska bića ne djeluju kao vladari, već postoje i djeluju kao jedan od mnogih elemenata u ekosustavu. Time napušta kartezijanski sustav klasifikacije te prihvaća činjenicu da se polje tehnologije nije proširilo samo s hardvera na softver, nego i na wetware, što rezultira hibridnim pojavama upisanim u mehaničku, digitalnu i organsku logiku.

Izlagala je i nastupala na brojnim izložbama i festivalima kao što su Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CH), Eyebeam (US), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CH), Museum of Contemporary Art Metelkova (SI), Kapelica Gallery (SI), Device_art (HR), Art Laboratory Berlin (DE), Kiblix Festival (SI), Gallery of Contemporary Art Celje (SI), Museum of Contemporary Art Vojvodina (RS), Lisboa Soa Festival (PT), SONICA Festival (SI). Dobitnica je posebnog priznanja na festivalu Ars Electronica te je bila nominirana za nagradu Prix Cube.

kontakt: sasa@agapea.si

Mirjan Švagelj (SI)

Mirjan Švagelj je stekao doktorat iz biomedicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Kao znanstvenik radi na istraživanju i razvoju na poljima primijenjene biokemije i biotehnologije. Kao umjetnik, radi na razmeđi biotehnologije, mikrobiologije i intermedijske umjetnosti.

Anil Podgornik (SI)

Anil Podgornik je DIY entuzijast s velikim darom za elektroniku, mehaniku i fiziku.

27/10/2014
—30/10/2014

Pogon Jedinstvo (Zagreb)

otvorenje izložbe i razgovor s autorima: ponedjeljak, 27.10.2014., 20.00h
izložba je otvorena od 28. do 30.10. 2014., od 17.00 do 20.00h
upad: 0 kn