Saša Spačal (SI), Mirjan Švagelj (SI), Anil Podgornik (SI) Myconnect

multimedijalna bio-instalacija

Tijelo je izolirano u kapsuli poput neke mikrobiološke strukture u laboratoriju. Živčani sustav ulazi u sučelje s micelijem gljive i tijelo naglo postaje jedno s tim posve nepoznatim fungalnim mnoštvom. Ležeći u bijeloj kapsuli, odjednom se nalazimo u stvarnoj bio-tehnološkoj simbiozi s gljivom - u potpunoj osjetilnoj imerziji tijela koje briše granice između dvije vrste i kroz nas same spaja prirodno, humanoidno i tehnološko.

Ovo nije početak scenarija nekog aktualnog znanstveno-fantastičnog filma, već opis iskustva koje u Galeriju Močvara donosi Myconnect - multimedijalna bio-instalacija slovenskog tima kojeg čine umjetnica Saša Spačal, doktor biomedicine dr. Mirjan Švagelj i DIY entuzijast Anil Podgornik. Myconnect kapsula mjesto je potpunog osjetilnog uranjanja u iskustvo fiziološkog i perceptivnog povezivanja vlastitog tijela s micelijem gljive. Posjetitelji izložbe pozvani su, jedan po jedan, ući i leći u instalaciju koja će ih dovesti u stanje simbioze s micelijem gljive kroz hibridno iskustvo haptičkih, auditivnih i vizualnih podražaja trigeriranih otkucajima srca. Instalacija pruža uzbudljiv ulazak u nepoznat svijet transgresije ljudskog i otkriva složenu integriranost tijela u okolinu koja nas okružuje, ali i ovisnost naše percepcije stvarnosti o podražajima iz okoline. O ideji koja se krije u pozadini ovog umjetničko-znanstvenog projekta, kao i o zanimljivim tehnološkim aspektima realizacije same instalacije, kustosice Galerije razgovaraju s timom autora nakon otvorenja izložbe, u ponedjeljak 27.10. u 20.00 h. Izložba ostaje otvorena od 28. do 30.10. 2014., od 17.00 do 20.00h.

Saša Spačal (SI)

Saša Spačal je medijska umjetnica s humanističkim obrazovanjem, koja trenutno djeluje na razmeđi istraživanja živih sustava i medijske umjetnosti. Njezin rad usredotočen je prvenstveno na posthumano razdoblje, u kojem ljudska bića postoje i djeluju kao jedan od mnogih elemenata u ekosustavu, a ne kao vladari. Time ona napušta kartezijanski sustav klasifikacije te prihvaća činjenicu da se polje tehnologije nije proširilo samo s hardvera na softver, nego i na wetware, što rezultira hibridnim pojavama upisanim u mehaničku, digitalnu i organsku logiku. Njezini radovi predstavljeni su na brojnim izložbama i u galerijama kao što su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; ThingWorld – Triennal od New Media Art 2014, Peking, Kina; Cynetart 2014, Njemačka; Soft Control: Tomorrow Festival, Srbija; Sonica Festival, Slovenija; Galerija Močvara, Zagreb; Kiblix 2014, Slovenija; Galerija Kapelica, Slovenija; Galerija sodobne umetnosti, Celje, Slovenija; MFRU – Kiblix 2013, Slovenija; Enter : Biopolis, Prag; Device_art 4.013, Prag; Device_art 4.012, Zagreb. Za rad Myconnect Saša Spačal, Mirjan Švagelj i Anil Podgornik su dobili posebno priznanje na festivalu Ars Electronica 2015.

Mirjan Švagelj (SI)

Mirjan Švagelj stekao je doktorat na polju biomedicine 2012. godine na Medicinskom fakultetu, kao i na Kemijskom i kemijsko-tehnološkom fakultetu, na polju ljekovitih gljiva. Kao umjetnik, sudjelovao je u izvedbi triju kazališnih predstava studentske skupine Les Theatreux, koja djeluje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Također je bio jedan od organizatora dvaju međunarodnih festivala studentskog teatra – Festunit 2010/11. Sudjelovao je u Nomadologiji (2012.), projektu Polone Tratnik koji je predstavljen na izložbi Kiparstvo danes: Nova renesansa in transhumanizem u Galeriji sodobne umjetnosti Celje.

Anil Podgornik (SI)

Anil Podgornik je DIY entuzijast s velikim darom za elektroniku, mehaniku i fiziku.

27/10/2014
—30/10/2014

Pogon Jedinstvo (Zagreb)

otvorenje izložbe i razgovor s autorima: ponedjeljak, 27.10.2014., 20.00h
izložba je otvorena od 28. do 30.10. 2014., od 17.00 do 20.00h
upad: 0 kn