Koncept

Nakon tri uspješna Device_art trijenala, davne 2004. godine i početnog njuškanja oko potencijala regionalne device umjetničke scene, nakon bavljenja fantastičnim prekooceanskim žarištem nove tehnološke umjetnosti − San Franciscom − i nakon naše nedavne dalekoistočne avanture, tijekom koje je KONTEJNER posjetio još jedno izvorište device umjetnosti − Japan − novo festivalsko izdanje vraća se na europski kontinent kako bi istražilo možda najkultniji lik sci-fi pop kulture i kreativne znanstveno-tehnološke scene uopće: lik robota!

Gdje saznati zanimljivosti o počecima robotičkih naprava, na kojem mjestu doznati kako su se s vremenom razvijale i mijenjale, i što se danas s njima događa? Budući da je jedna od prvih asocijacija na riječ “robot” za mnoge vezana uz Karela Čapeka i njegovu domovinu Češku, KONTEJNER se odlučio vratiti korijenima i baciti oko na ono što nudi suvremena češka umjetnička scena posvećena novim tehnologijama. Budući da je češka device scena dinamična, zanimljiva, zabavna i puna života, KONTEJNER će preseliti djelić te uzbudljive tehno-priče u Zagreb i predstaviti ga u sklopu Device_art projekta kroz izložbu, robotske koncerte i glazbene performanse, radionice hakiranja hrane i elektronskih uređaja, filmski program, okrugli stol i ovu festivalsku publikaciju. Uz goste iz Češke na ovogodišnjem se Device_artu ponovo (i već tradicionalno) prikazuju i najnovije sci-tech umjetničke produkcije s domaćeg terena, a gosti iz Slovenije i Srbije zajedno s hrvatskim umjetnicima zaokružuju logiku osnovnog komparativnog pristupa koji će tijekom četvrtog Device_arta sagraditi most između češke znanstveno-tehnološke umjetničke prakse i njezinog pandana s ovih prostora.

Teme kojima se ovo izdanje Device_arta bavi raznovrsne su kao i forme u kojima se komuniciraju: iako se čini da je najviše koncepata izvedeno u obliku instalacija, oni su međusobno doista posve različiti i kreću se od interaktivnih projekcija, prototipova naprava i objekata do holograma i (vaše) aktivnosti u proširenoj stvarnosti.

Novo izdanje Device_art festivala ideju robota prezentira kroz kreativno prožimanje najrazličitijih praksi umjetnosti, znanosti i tehnologije, a logiku robota otkriva čak i ondje gdje njegova prisutnost nije sasvim očita. Spajajući tehnologizirane ljude s humanoidnom tehnologijom devicea, robotizirane naprave sa živim organizmima i biološkim zajednicama te interaktivne mašine/sučelja sa samovoljnim uređajima autonomnog djelovanja, Device_art će u znaku robota za tri godine izrasti u svoje sljedeće, peto izdanje − izdanje koje će možda za vas organizirati upravo oni ... roboti!