Okrugli stol

moderira: KONTEJNER | Sunčica Ostoić
jezik: engleski

sudjeluju:

  • Pavel Sedlák (CZ) | New media experiments in Czech art
  • Deborah Hustić (HR) | On collective soldering – DIY and DIWO practice
  • Davor Jadrijević (HR) | From hacking to Nikola Tesla
  • Stevan Kojić | New media art in Srbia
  • iz umjetničke perspektive: Prokop Bartoniček (CZ) | Saša Spačal (SI) | Standuino (CZ) | Standa Filip (CZ) | Hrvoje Hiršl (HR) | Darija Medić (RS)

Pavel Sedlák (CZ)

Pavel Sedlák je zamjenik direktora Međunarodnog centra za umjetnost i tehnologiju (CIANT – International Centre for Art and Technologies). Djeluje kao producent, umjetnički kritičar i kustos, a pokrenuo je i vodio nekoliko međunarodnih inicijativa, platformi i projekata. Od 2005. je glavni kustos ENTER bijenala, a od 2007. član Pripremnog odbora konferencije MutaMorphosis. Bio je član raznih savjetnih i znanstvenih odbora na festivalima i konferencijama, uključujući ISEA 2010, ARTECH i Ludic Times. Kurirao je niz izložaba, između ostalih Cosmopolitics, Therapy,Unsafe Distance i Datapolis. Radio je i u Centru za znanost, tehnologiju i znanosti o društvu na Institutu za filozofiju Češke akademije znanosti.

www.ciant.cz | www.mutamorphosis.org | www.festival-enter.cz

Prokop Bartoníček (CZ)

Prokop Bartoníček je rođen u siječnju 1983. godine u Pragu. Na VŠUP (Akademija umjentosti, arhitekture i dizajna), u kiparsku klasu prof. Beráneka, primljen je pred maturu 2003. Godine 2007./2008. bio je na studentskoj razmjeni na UdK u Berlinu, u klasi prof. Joachima Sautera za eksperimentalni dizajn. Danas živi i radi u Berlinu i Pragu, gdje je u međuvremenu magistrirao na VŠUP. Uglavnom se bavi interaktivnim instalacijama (Vibrator ‘08, You can’t hide it all! ‘09) i projekte na području eksperimentalnog dizajna (Urna ‘08, Worlds as fragments ‘10). Kao nekadašnji član gerilske umjetničke skupine Ztohoven sudjelovao je u akciji Medijska stvarnost ‘07 (hakiranju jutarnje emisije češke državne televizije; akcija je danas dio stalnog postava Nacionalne galerije u Pragu).

www.prokopbartonicek.com
god@pebe,cz

Darija Medić (RS)

Darija Medić je novomedijska umjetnica koja kroz uporabu jezika, tehnologije i dizajna istražuje područje korekcije/krađe/građenja identiteta i labirinte suvremenih tehnoloških
praksi. Većina njezinih radova su spekulativne intervencije u nesavršenosti sistema koje otvaraju pitanja društvene izgradnje značenja i dinamike distribucije moći. Diplomirala je na Odsjeku za umrežene medije na Piet Zwart institutu u Rotterdamu i na Odsjeku za nove likovne medije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Darija je izlagala u zemlji i inozemstvu, gdje je predstavila svoj rad na projektima kao što su Mindware: Technologies of Dialogue (Poljska), Karasssuite (Slovačka, Belgija), Napravi me festival (Srbija, Austrija), Hacker Space Festival (Francuska), Unlimited Liability (Njemačka), MEMEFEST/festival radikalnih komunikacija (međunarodno), konferencija Viral Communications (Nizozemska). U svome radu zalaže se za autonomne oblike učenja i umjetničkog djelovanja kao potencijala za individualnu i društvenu emancipaciju.

needles.and.pinheads@gmail.com

Standuino (CZ)

Projekt Standuino lansiran je u svibnju 2011. na festivalu Multiplace u obliku radionica koje su se održavale u 4AM – forumu za arhitekturu i medije. Otada je razvijeno nekoliko glazbenih instrumenata kao što su fraAngelico ili frauAngelico, a tim je sudjelovao na izložbama i održao čak 20 radionica u 6 europskih zemalja. Standuino je imao prvu samostalnu izložbu na međunarodnom festivalu REMAKE, koji je kurirala Barbora Šedivá, 4AM. Tim Standuina sada se sastoji od Ondřeja Merte, Václava Peloušeka, Martina Baara (softver) i Ondřeja Homole (dizajn).

Václav Peloušek je umjetnik, glazbenik i izumitelj rođen u Brnu. Trenutno završava magisterij na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču, na odsjeku za umjetnost i znanost. Prije toga studirao je multimediju na Umjetničkoj akademiji u Brnu, multimedijsku skladbu na Janáčekovoj akademiji izvedbenih umjetnosti u Brnu i nove medije na Winchester School of Arts. Suosnivač je projekta Standuino (2011.) i član bendova Hugo & Zoe, CaveArt i Standuino Orchestra. Također je član umjetničkih kolektiva 4AM mediaLab i Grau Kllktv.

Ondřej Merta je umjetnik, glazbenik, glumac, DJ i filmski redatelj rođen u Brnu. Trenutno završava magisterij na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču, na odsjeku za umjetnost i znanost. Prije toga studirao je multimediju i video na Umjetničkoj akademiji u Brnu, kao i teoriju filma i estetiku na Masarykovom sveučilištu u Brnu. Suosnivač je projekta Standuino (2011.) i član bendova Hugo & Zoe, CaveArt i Standuino Orchestra. Član je kolektiva 4AM mediaLab i kustos autonomnih umjetničkih prostora u sklopu kolektiva Grau Kllktv. Sklada glazbu za Narodno kazalište u Brnu.

www.standuino.eu
standuino@gmail.com

Standa Filip (CZ)

Standa Filip je glazbenik rođen 1957. u Mostu. Studirao je fiziku u Brnu, a od 1987. podučavao je na tamošnjem Tehnološkom fakultetu. Zatim je 1996. preselio na Umjetničku akademiju, gdje je podučavao do 2011. Mladost je proveo u Košicama, gdje je počeo izrađivati elektronske generatore zvuka. Započeo je s izgradnjom svog prvog modularnog sustava generatora 1972. godine, a 1976. je izradio prve klavijature. Godine 1981. osnovao je legendarni underground bend Ještě jsme se nedohodli, koji još i danas koncertira. Godinu dana kasnije izradio je svoju prvu električnu gitaru bez pragova po imenu Prkno, koja je postala legendarna zahvaljujući njegovom bendu, i na njoj još uvijek svira. Otada je izradio više DIY gitara. Godine 1986. predstavio je svoju ironičnu kompoziciju Symfonie Eš-dur poťapaná, u kojoj se pojavljuje i njegov DIY elektronski bubanj i golema konstrukcija elektronskog instrumenta s nekoliko pick-upova. Godine 1987. skladao je tri kompozicije za album Bittová & Fajt, koji je postao jedan od najpoznatijih čehoslovačkih albuma alternativne glazbe. Sredinom 90-ih sudjelovao je na izložbama hi-tech umjetnosti u Umjetničkom domu u Brnu. Bio je član bendova Pomalý posun, Pomalé prostředky (multimedijski projekt iz 2003.) i drugih. Sada je član benda Klikva Klikva, koji djeluje od 2007. Izvodio je i s projektom FILIP_RICHTR_PELOUŠEK na festivalu Multiplace 2011. godine, gdje je održao i nekoliko predavanja o svojim DIY pristupima. Surađuje s Ondřejem Mertom i Václavom Peloušekom na počasnom projektu Standuino.

Stevan Kojić (RS)

Stevan Kojić (1973.) diplomirao je kiparstvo na Akademiji umjetnosti u Beogradu 1997. godine. Na istome fakultetu magistrirao je 1999. Od 2004. predaje na Odsjeku za nove medije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Dobitnik je niza nagrada, a radove je predstavio na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Austrija, Kanada, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Japan, Makedonija, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, SAD).

www.stevankojic.org
stevankojic@gmail.com

Saša Spačal (SI)

Saša Spačal postmedijska je umjetnica koja istražuje sjecišta živih sustava i bavi se suvremenom i zvučnom umjetnošću. U središtu njezina umjetničkog istraživanja nalaze se kontinuum okoliša i kulture te planetarni metabolizam. Razvijajući tehnološka sučelja i odnose s organskim i mineralnim agensima iz tla, ona se bavi posthumanim stanjem koje uključuje mehaničku, digitalnu i organsku logiku u sklopu biopolitike i nekropolitike. Njezini radovi predstavljeni su i izvedeni u izložbenim prostorima i festivalima kao što su: Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Perm Museum of Contemporary Art (RUS), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CHN), Eyebeam (USA), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CHN), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (SI), Galerija Kapelica (SI), Device_art (CRO), Art Laboratory Berlin (DE), Kiblix Festival (SI), Galerija sodobne umetnosti Celje (SI), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (SRB), Lisboa Soa Festival (PT) i Sonica Festival (SI). Dobitnica je počasnog priznanja Prix Ars Electronica i New Technological Art Award, a nominirana je i za Prix Cube Award.

kontakt: https://www.agapea.si/

Hrvoje Hiršl (HR)

Hrvoje Hiršl je umjetnik, istraživač i dizajner. Njegovi umjetnički projekti na razmeđu su diskursa suvremene i medijske umjetnosti, a glavne teme kreću se od materijalnosti umjetničkog objekta preko dekonstrukcije njegove aure i granica sustava do složenih sustava i kibernetike te njihova utjecaja na umjetničke pokrete koji se javljaju od 50-ih i 60-ih godina nadalje, kao što su minimalistička i konceptualna umjetnost. Tijekom proteklih dviju godina umjetnik se postupno okreće od medija, materijalnosti i “aure” umjetničkog objekta prema strukturama, automatizaciji i kibernetici, što je u određenom smislu opet potraga za nosećom strukturom (medijem).

Godine 2012. nominiran je za nagradu Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog umjetnika u dobi do 35 godina. Dobitnik je stipendija DordtYart Artists-in-Residence 2015. (Dordrecht); TRIBE Residency 2013. (Istanbul, Prag i Ljubljana) te Kulturkontakt Artists in Residence 2012. (Beč). Godine 2012. bio je sudionik izložbe Documenta (13) u Kasselu kao dio programa AND AND AND. Nominiran je za nagradu T-HT 2012. i T-HT 2013. kao jedan od petero umjetnika koje je žiri osobno pozvao.

me@hrvojehirsl.com
hrvojehirsl.com

Deborah Hustić (HR)

Deborah Hustić je osnivačica Body Pixel Studija i Textil{e}tronics para .org, te voditeljica I’MM_ Media laba u Zagrebu i projektna menadžerica i kustosica Udruge za razvoj „uradi sam“ kulture, Radiona. Bavi se nosivom tehnologijom, pametnom odjećom i elektronikom kao blogerica i maker. Kurirala izložbu Textil{e}tronics u Galeriji Galženica (2012.). Sudionica niza festivala i konferencija u domeni DIY / DIWO elektronike, novih medija i internetske kulture, a bavi se i razvojem edukacije putem radionica, u duhu tzv. workshopology koncepta. Živi i radi u Zagrebu.

Davor Jadrijević (HR)

Davor Jadrijević, dipl. ing. elektrotehnike i mr. sci. fizike, bavi se egzotičnom tehnologijom i prati DIY (uradi-sam) projekte kojima se prenamjenjuju uređaji iz svijeta standardne tehnologije zato da bi domišljatošću mogli poslužiti u neke druge, nove svrhe.

Unatrag nekoliko godina bavi se Teslinim bežičnim prijenosom energije, koji je više puta izveo ili predstavio u javnosti pred inozemnom i domaćom publikom na događanjima poput: 26th Chaos Communication Congress (26C3), Berlin (http://vimeo.com/8469353); PechaKucha Night Zagreb vol. 6; Eurocon / Sferakon, Zagreb; Istrakon, Pazin; Liburnicon, Opatija; Ganz Novi Festival, Zagreb; itd. Jedan od glavnih tehničkih savjetnika I'MM_ Media laba iz Zagreba.

11/10/2012

18:30—20 h

Studentski centar (Zagreb)