Benoît Maubrey (US/FR/DE) Audio balerine

2012. (4. generacija Baletnih suknjica), zvučni performans

Audio balerine probijaju barijere između glazbe i plesa, izvedbe i publike te tehnologije i tradicije.

Maubreyevi nosivi akustični sustavi pojavili su se davne 1982. godine. Prva elektronička baletna suknjica nastala je 1989., kada se počeo poigravati solarnim panelima. Jedan prijatelj plesač posjetio je njegov studio i primijetio kako je to što je napravio nalik baletnoj suknjici.

Prva verzija napajala se solarnim panelima i stvarala je zvuk na osnovi pokreta plesačice i okolne svjetlosti. To je omogućavalo da glazbena produkcija i ples nastaju kao jedna cjelina umjesto da budu dvije odvojene stvari.

Sljedeći dodatak bile su metalne grablje koje su strugale tlo; spojene na senzore, stvarale su različite zvukove ovisno o pritisku, teksturi površina i brzini. To je omogućavalo plesačicama da stvaraju ne samo glazbu, nego i okruženje.

Zatim je Maubrey otišao korak dalje: plesačice su same stvarale, određivale i kontrolirale koji se zvuk proizvodi. Senzori u njihovim rukama stvarali su određene zvukove na temelju pokreta i svjetla. Plesačica se mogla više usredotočiti na stvaranje glazbe nego na sam pokret pri kojem zvuk nastaje kao nuspojava.

Sljedeća generacija uključivala je samplere i mikrofone. To je omogućilo publici i okruženju da stvaraju zvučni input, koji je plesačica mogla snimiti, ponoviti, reagirati na njega i promijeniti ga, povećavajući time uključenost i sudjelovanje publike, i brišući granice između publike i pozornice.

Ovakvim doradama Balerine su postale suradnja, a ne samo solo izvedba. Neki su suradnici svjesni svoje uključenosti, ali zbog osjetljivosti mikrofona i prolaznici nesvjesno postaju dio izvedbe svojim koracima i automobilima, pa čak i nakašljavanjem.

Konačna promjena u Baletnim suknjicama bila je uključivanje radio prijemnika na solarni pogon, pričvršćenog na glavu plesačice. Prijemnici hvataju stvarne radijske postaje i bijeli šum na temelju položaja plesačice naspram sunčeve svjetlosti – dakle, okolina nije jedini suradnik, nego i sama svjetlost, udružena s radijskim valovima, postaje plesni partner na kojega plesačica mora reagirati i surađivati s njime.

Benoît Maubrey (US/FR/DE)

Benoît Maubrey je višestruko izlagani suvremeni američki umjetnik rođen 1952. godine. Iako je u tehničkom smislu kipar, opisuje sebe kao tvorca „elektroakustičkih skulptura”. Ove skulpture kombiniraju trodimenzionalno djelo i zvuk u različitim varijacijama performansa i skulpture. Maubrey je autor radova u području plesa, skulpture, zvuka i tehnologije, a sve to kombinira u svojim Audio balerinama. Audio balerine posebno su važne jer ne samo da uklanjaju izričitu odvojenost izvođača i publike, nego također dopuštaju plesačicama da stvaraju glazbu i plešu u isto vrijeme. To se uvelike razlikuje od ritmičkih plesnih skupina, jer balerine stvaraju novi zvučni i vizualni jezik u svijetu umjetnosti.

benoitmaubrey.com
mail@benoitmaubrey.com

Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb)

23.11.2021. u 20.00 h, plato ispred Muzeja
24.11.2021. u 16:00 h, plato ispred Muzeja