Mat Fraser (UK), Julie Atlas Muz (US) Ljepotica i zvijer

performans, 2007.

Ljepotica i zvijer je rad nastao suradnjom britanskog multidisciplinarnog umjetnika, izvođača i autora Mata Frasera i Julie Atlas Muz, američke performerice, nositeljice titula Miss Exotic World i Miss Coney Island 2006. Kraljica ljepote neoburleskne scene Muz oblikuje svoju Ljepoticu prema Britney Spears - ultimativnoj američkoj ljepotici i kapitalističkoj drolji, dok Fraser igra zvijer koristeći svoj deformitet da bi demonizirao okrutne žudnje čovječanstva u nadi za izbavljenjem od zvjerskog tretmana. Ljepotica i zvijer klasična je fantastična bajka koja emotivno veže generaciju za generacijom u izvedenicama kao što su Fantom opere, Čovjek slon, Maska i King Kong, djela u kojima su protagonisti oblikovani kao zvijeri te se tako prema njima i odnosi sve dok ne dođe do prosvjetljenja ljubavi. Bajka Ljepotica i zvijer odabrana je zbog svojih arhetipskih likova s kojima se Fraser i Muz love u koštac, dekonstruirajući ih, te kroz njih nužno reinterpretirajući tradicionalne definicije ljepote i zvjerskog, odanosti, boli razdvajanja, smrti ljubavi i transformacije kroz ljubav.

Judeokršćanska etička tamnica Ljepotice i zvijeri tema je komentara Frasera i Muz koji razaraju realnost i uvjerljivost tog motiva. Ispod dobrotvorne vanjštine religije nalazi se mržnja prema deformiranom, koja se manifestira i u kulturi današnjice.

Mat Fraser (UK)

Mat Fraser je svestrani britanski live art umjetnik koji se u svojim projektima bavi temom invaliditeta. Radio je kao glumac u kazalištu (Graeae Theatre Company — vodeća europska družina za invalidne glumce), televiziji (predstavljao, vodio i davao ideje za Channel Four seriju “Freak out” iz 2000. koja je zamišljena kao pokušaj da se pruži nov i drukčiji prikaz ljudi s posebnim potrebama, rabeći neozbiljni lagani zabavni format), filmu (koautor i prezenter u dokumentarcu “Born Freak” kojeg je režirao Paul Sapin 2002.; izvršni producent dokumentarca “Wrong Bodies”, 2001.; bio je ko-autor i subjekt “Freak Fucking Basics”, Jo Pearson, 1995.) te reklamama (Big Talker, 2001.), a radio je i kao radio-voditelj. Fraser je također i glazbenik: pjeva, repa, svira bubnjeve, udaraljke i klavijature. Taj muzičar, glumac i performer u posljednjih 11 godina (od 1994.) sudjeluje u live art performansima (većinom ih piše sam) koji su izvođeni u New Yorku, Berlinu, Malti, Rio de Janeiru, Southamptonu, Londonu. Godine 1999. bio je ko-kustos projekta “Wrong Bodies” (ICA, London).

Julie Atlas Muz (US)

Julie Atlas Muz, Miss Exotic World i Miss Coney Island 2006., jedna je od najpoznatijih i najplodnijih njujorških konceptualnih performerica i koreografkinja. Na razmeđi performansa, suvremenog plesa i likovne umjetnosti, sa svojim mračnim, uvrnutim i koketnim performansima Muz je osvojila posebno mjesto i u podzemlju noćnog života i u bastionima umjetničkog svijeta. Većinu večeri možete je negdje vidjeti kako svlači dijelove svojih neobičnih kostima, zalivena lažnom krvi u podrumu kakvog gay bara ili kako pjeva novu bezobraznu i neočekivano smiješnu pjesmu Mr. Pussyja. S projektom Fresh from the Flying Circus (2007), umjetničkom razmjenom 25 umjetnika različitih disciplina s raznih strana svijeta na turneji kroz Singapur i Vijetnam, Muz ponosno predstavlja uvijek političnu tradiciju golih dama u javnim prostorima koju je započela Lady Godiva. Svoj je rad predstavila diljem SAD-a sa Sex Workers Art Show-om te u njujorkškim institucijama kao što su Guggenheim, Art at St. Ann’s Warehouse, Chashama, LaMama, PS 122 i Dixon Place.

www.julieatlasmuz.com
iloveyou@julieatlasmuz.com