Lisa Bufano (US), Sonsherée Giles (US) Za drveno srce jedan dah je čitavo more

performans, 2007.

Premijerno izveden u Zagrebu, novi rad Lise Bufano Za drveno srce jedan dah je čitavo more neobičan je plesni duet plesačice s invaliditetom i plesačice bez invaliditeta koji nastavlja njezino istraživanje odnosa fizičke transformacije i identiteta. Tijekom izvedbe plesačice koriste štule dugačke 70 cm, pričvršćene na ruke i noge. Načinjene od prepoznatljivih predmeta iz svakodnevice, kako bi učinak stvaranja iluzije bio što uvjerljiviji, štule postaju vizualno snažno sredstvo transformacije. Noge stola, u stilu razdoblja kraljice Ane, omogućuju izvođačicama stvaranje iluzija koje evociraju oblike stola i stolca. Vrsnoćom pokreta, plesačice transformiraju svoja tijela kroz različite slike: oživljenog namještaja, magičnih igrački, osmonožnih insekata, četveronožnih gazela, dvonožnih ptica. Postignuti učinak je jezovito začudan te kod publike izaziva osjećaj nepovjerenja naspram pojavnosti stvari. Dva dramatično različita tijela upravljaju ambijentom pokreta i zvuka, što im uporaba drvenih štula istovremeno omogućuje i otežava.

Element opasnosti kod uporabe štula izjednačuje Fizičke sposobnosti izvođačica, otvarajući dijalog o odnosu invalidnih i neinvalidnih tijela. “Pokret i iluzija nastavljaju igrati značajnu ulogu u mom recentnom radu, iako sam počela otkrivati nove pristupe koji su istovremeno uzbudljivi i strašni. Koristim vlastito tijelo za izravan pristup animiranju oblika te kao način istraživanja fizičnosti i deformacije. Unatoč vlastitom strahu i nelagodi u trenutku kada me promatraju (a možda upravo zbog toga), otkrivam da moje prisustvo pred gledateljima - kao izvođačice s deformacijom - proizvodi snažnu tenziju koju mogu razviti u prednost Pokušavam kanalizirati tu napetost kroz naglašavanje modusa tjelesne razlike (predstavljajući se na štulama, primjerice). Koristim se mehaničkim skulpturama, rekvizitima i protezama kako bih transformirala svoje tijelo i istražila njegov jedinstven tjelesni vokabular.”

Lisa Bufano

autori i koreografi: Lisa Bufano, Sonsherée Giles, Jerry Smith
izvode: Lisa Bufano, Sonsheree Giles iz AXIS Dance Company
glazbu skladao: Jerry Smith
Rad su producirali AXIS Dance Company u suradnji s Alliger Arts

Lisa Bufano (US)

Lisa Bufano je interdisciplinarna umjetnica iz Bostona, SAD. Njezini prvi radovi u polju izvedbenih umjetnosti rezultirali su međunarodnim suradnjama i 2005. godine omogućili joj potporu Sveučilišta u Linzu. U rujnu 2006. primila je nagradu Zaklade za izvedbenu umjetnost Franklin Furnace za svoj rad sa štulama u obliku nogu stola. Nakon upoznavanja s njujorškom koreografkinjom Heidi Latsky, započinje novu fazu svog rada kao plesačica suvremenog plesa. Godine 2006. i 2007. nastupila je u: The Kennedy Theater u Washingtonu, The Baryshnikov Arts Center, Judson MemorialChurch i Long IslandUniversity u New Yorku (SAD), u sklopu Balancing Acts Disability Arts Festivala u Calgaryju (Kanada) te u Bostonu (SAD) i Beču (Austrija). U svibnju 2007. započela je surađivati sa skupinom AXIS Dance Company.

Kao dijete, Lisa je sudjelovala u gimnastičkim natjecanjima. Nakon bakterijske infekcije, kada su joj u dvadeset i prvoj godini života amputirane obje noge i prsti ruku, Lisa započinje studij animacije i kiparstva na School of the Museum of Fine Arts u Bostonu. Nakon 15 godina rada prvenstveno kao vizualna umjetnica, trenutno nalazi izazov u plesu. Lisa zahvaljuje Peteru Coutureu, protetičaru iz Next Step O&P, za 13 godina podrške i prijateljstva. Next Step podešava Lisine proteze i proteze za trčanje.

Sonsherée Giles (US)

Sonsherée Giles je iz New Orleansa, no danas živi u Oaklandu, u Kaliforniji. Plesačica je, koreografkinja, pedagoginja i dizajnerica kostima. Magistrirala je suvremeni ples/koreogra∫ju na Mills Collegeu. Od 2001. surađuje s Jerryjem Smithom. Zajedno rade na povezivanju pokreta, zvuka, videa i skulpture kod stvaranja performansa. Prije studija radila je kao učiteljica plesa i joge u školama i sveučilišnim institucijama u Jacksonvilleu, Floridi. Kao dizajnerica kostima surađivala je s mnogim koreogra∫ma i plesačima. Godine 2005. pridružila se skupini AXIS Dance Company i velika joj je čast nastupati s njima.