DB Indoš (HR) Vrata

performans, 2002.

Radi se o brzom i eksplozivnom prolaženju kroz troja vrata, o proizvodnji situacije koja zastupa pravo na slobodu realizacije transcendentalnog simptoma duševne patnje. Prva vrata su vrata autobusa s ratnim izbjeglicama koji kreću ispred zagrebačke džamije u još uvijek ratnu zonu Bugojna u BiH. Druga vrata su vrata nacističkih psihijatrijskih bolnica u Austriji iza kojih se nalaze liječnici, medicinske sestre, esesovci i Smrt. Treća vrata su filmska vrata iz Leta iznad kukavičjeg gnijezda.

Postoje još jedna, zapečaćena, vrata Kingsley Halla. Iza njih su jednom davno živjeli Ronald Laing, Mary Burns i svi oni koji su boravili u prostoru prakse koja je ostvarivala simptom duševne patnje na krajnjim rubovima mogućeg. Performans Vrata manifest je neostvarene ideje Parainstitut Indoš kojoj je cilj - kroz umjetničku praksu, parafrazirajući ideju jainisticke filozofije - činiti dobro na granicama ljudskih mogućnosti i dogovorenih pravila koje bi umjetničko djelo trebalo poštivati. Performansom se želi pokazati kako se transcendentalni simptom oslobađa i živi kao konstruktivni i djelatni čimbenik socijalne tolerancije i čovjeka naspram čovjeka, a izražavanje transcendentalnog simptoma bitan je dio u izgradnji "nivoa praga" tolerancije (ukoliko nije fizički autodestruktivan ili destruktivan u odnosu na druge).

Performeri: Milan Manojlović - Mance, Miro Manojlović, DB Indoš
Filmovi 16 mm: Nicole Hewitt / Blue Film and Basketball

DB Indoš (HR)

Damir Bartol Indoš (Zagreb, 1957.), performer i kazališni umjetnik, stvara eksperimentalne muzičke instrumente, zvučne skulpture Šahtofone i grafičke partiture. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija sudjeluje u radu neoavangardne studentske kazališne grupe Kugla Glumište te je kao inicijator Grupe Kugla tijekom 1980-ih ostvario niz predstava-performansa (Afera Gigan, Neprigušeni titraji, Šesti allelomorf, itd.). Od 1990-ih, pod imenom DB Indoš – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta ostvaruje niz projekata i gostovanja u zemlji i svijetu s brojnim domaćim i stranim umjetnicima. Od 2005., u koprodukciji s Kulturom promjene SC, Teatrom &TD i autorskom suradnjom s Tanjom Vrvilo realizira predstave s glumcima, performerima, glazbenicima i plesačima (Kineski rulet, Vilovanje, Zeleno zeleno, Knjiga mrtvih (korežija sa Zlatkom Burićem), Anti Edip, i dr.). Sudjelovao je na raznim međunarodnim festivalima u zemlji i svijetu poput: Fringe Festival (Edinburgh), Klangarten Festival (Linz), Franklin Furnace (New York), Roskilde festival, Translacije (Piotrkow), Eurokaz (Zagreb), Festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi (Zagreb), CAMP – Međunarodni festival za vizualnu glazbu (Zagreb) i dr. Stalni je suradnik Teatra &TD, kao kazališni redatelj član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te je i član ULUPUHA-a u sekciji kazališne scenografije. Dobitnik je medalje Grada Zagreba za promicanje alternativne kulture za 2009., dobitnik prve nagrade T-HT@MSU natječaja za 2012., za rad Šahtofon, a u suradnji s Tanjom Vrvilo dobitnik je grupne nagrade hrvatske selekcije na Praškom kvadrijenalu, 2015. godine.

indos.mi2.hr