Kat Austen (UK/DE) Neznanac drveću

Multimedijski projekt, 2020.

Multimedijski projekt Neznanac drveću istražuje komplementarnu koegzistenciju mikroplastike i drveća kao spremnike ugljika. Kako drveće i mikroplastika koegzistiraju u šumama, upijajući ugljik u vrijeme klimatske krize? Kombinirajući video, interaktivni zvuk i skulpturu, projekt Neznanac drveću istražuje reakciju šumskih ekosustava na sveprisutnu i nepovratnu raspršenost mikroplastike širom Zemlje.

Ono što smatramo svojim okolišem nedvojbeno i sveprisutno sadrži plastiku. Otkriveno je da je plastika prisutna čak i na rubnim područjima ljudskog dosega: u kiši, oblacima i atmosferi. Iako plastika može biti štetna za ekosustav, zagađenje plastikom istodobno je i spremnik ugljika, budući da skladišti ugljik te sprečava da ugljični dioksid i metan uđu u atmosferu. No je li taj spremnik ugljika, koji je i sam utjelovljenje industrijskih procesa koji doprinose klimatskoj krizi, u odnosu konkurentnosti ili komplementarnosti prema šumama? Koji će ih procesi ujediniti?

Projekt se temelji na umjetničkim istraživanjima dr. Kat Austen na temu mikroplastike i klimatske krize. Austen se usredotočuje na suživot stabala breze i mikroplastike te razvija umjetničke i uradi-sam znanstveno-istraživačke metode kojima ga istražuje. Breza je pionirska vrsta koja kolonizira tlo na kojemu je čovjek poremetio ravnotežu ljudskim i industrijskim zagađenjem. Ne zahtijevajući mnogo od tla, breza podnosi i snažnu sunčevu svjetlost i niske temperature. Te karakteristike definiraju brezu kao savršenog pionira u plastisferi. Umjetničko istraživanje Kat Austen usredotočeno je na lugove breza u šumama između Berlina i Wrocława, a uključuje mikroskopiju i histologiju dijelova drveća te terenske audio i video zapise iz šuma gdje mikroplastika i drveće koegzistiraju kako bi se ispitalo međusobno primanje i odbacivanje plastike i drveća, uz neprestano razmatranje mogućnosti komplementarnosti i koegzistencije.

Projekt Neznanac drveću realizira novu materijalnost šuma u hibridnom umjetničkom obliku u vremenu sveprisutnog zagađenja plastikom koje je uzrokovao čovjek.

Neznanac drveću realizira se u okviru European Media Art Platform, programa EMARE u WRO Art Center (Wrocław, Poljska), uz potporu kulturnog programa Kreativna Europa Europske unije.

Kat Austen (UK/DE)

Kat Austen je osoba. U svojoj umjetničkoj praksi usredotočuje se na pitanja zaštite okoliša. Kombinira razne discipline i medije, stvarajući kiparske i novomedijske instalacije, performanse i participacijske radove. Njezina se praksa zasniva na opsežnim istraživanjima i teoriji, a vođena je motivacijom da istraži kako krenuti prema društveno i okolišno pravednijoj budućnosti.

Kat Austen umjetnica je u rezidenciji pri WRO Art Center, u sklopu EMAP/EMARE programa, umjetnička suradnica u IASS Potsdam, stručna suradnica u ZeM Brandenberg, umjetnica u rezidenciji na Fakultetu za matematiku i fiziku, University College London, i viša nastavna suradnica na University College of London Arts and Sciences. Također je suradnica pri Royal Society of Arts i suosnivačica kolektiva DIY Hack the Panke u Berlinu.

Terenska istraživanja Kat Austen uključuju putovanje oko kanadskog Visokog Arktika u okviru programa Artists in the Arctic (2017.) za Friends of Scott Polar Research Institute (Sveučilište u Cambridgeu) za njezin projekt The Matter of the Soul. Godine 2018. izabrana je za isti projekt kao nastupna stipendistica programa kulture i umjetnosti na Cultural Institute Sveučilišta u Leedsu. Uz velik broj izložbi širom svijeta dobitnica je rezidencija u nizu zemalja.

Kontakt: http://katausten.com