Taavi Suisalu (EE) U iščekivanju svjetla

Instalacija, 2018.

Instalacija U iščekivanju svjetla dio je ciklusa Podoceanski svjetlosni botovi, koji kreće od činjenice da se većina interkontinentalne komunikacije uvelike oslanja na podoceanske optičke kablove. Ova mreža nosi svjetlosne niti koje su tanke koliko i desetina ljudske vlasi, ali su od životne važnosti za tehnološka društva baš kao i sunce za biljke. Mi visimo o niti dok umjetne sunčeve zrake prodiru u dubine oceana i obasjavaju nam lice putem blještavih ekrana.

U iščekivanju svjetla uvodi mamce u te mreže i u njih namamljuje niti svjetlosti iz različitih dijelova svijeta. Wardove kutije1 djeluju kao minijaturni zatvoreni ekosustavi i kao otoci u mreži između stvari – Internetu. Svaki uređaj spojen na ovu mrežu postaje metom automatiziranih procesa – botova – čiji su motivi uglavnom netransparentni i stoga nepoznati. Svaka biljka tada postaje predmetom interesa za ove robote čiji komunikacijski postupci, snopovi svjetlosti, jednom kada se odmaknu od dna oceana, ponovo zasjaju u našem okruženju kao erupcije svjetlosti rasta, pridajući im agendu koje oni nisu niti svjesni. [1] Wardova kutija, rani oblik terarija za uzgoj i transport biljaka kojeg je izumio Nathaniel Bagshaw Ward u prvoj polovici 19. stoljeća.

1Wardova kutija, rani oblik terarija za uzgoj i transport biljaka kojeg je izumio Nathaniel Bagshaw Ward u prvoj polovici 19. stoljeća.

U iščekivanju svjetla ostvaren je u okviru European Media Art Platform, programa EMARE u WRO Art Center (Wrocław, Poljska), uz potporu kulturnog programa Kreativna Europa Europske unije te uz dodatnu produkcijsku potporu Tartu in Light festivala i zaklade Outset Estonia.

Taavi Suisalu (EE)

Taavi Suisalu djeluje u kontekstima tehnologije, zvuka i performansa, miješajući tradicionalne i suvremene senzibilitete i aktivirajući periferne prostore za maštovite susrete. Njegovu praksu oblikuju fenomeni suvremenog društva i njegovih odnosa prema tehnologiji te njenoj uporabi, pri čemu ga zanimaju ponašanje, percepcija i razmišljanje društvenih bića. Suisalu je 2014. primio nagradu Young Estonian Artist Prize kao kustos izložbe distribuirane po nepostojećim selima južne Estonije. Godine 2017. njegov rad Distant Self-Portrait dobio je drugu nagradu na Fotografskom bijenalu u Rigi. U 2018. bio je jedan od umjetnika koji su odabrani za rezidenciju u sklopu mreže EMAP – European Media Art Platform. Posljednjih godina izlagao je u KUMU u Tallinnu, na Fotografskom bijenalu u Rigi, RIXC festivalu u Riga Art Space, u Latvijskom nacionalnom muzeju umjetnosti, Le Lieu Unique u Francuskoj, Impakt u Nizozemskoj, Europskoj središnjoj banci u Frankfurtu, BOZAR-u i Europsomi parlamentu u Bruxellesu, Galerijii Trijumf u Moskvi, Galeriji Horseandpony Fine Arts i Galeriji Weisser Elefant u Berlinu, WRO Bijenalu medijskih umjetnosti u Four Domes Pavilion u Poljskoj te u brojnim drugim umjetničkim institucijama i festivalima u Estoniji.

Kontakt: taavisuisalu.ee