Martin Messier (CA) Echo Chamber

Audiovizualni performans Echo Chamber izvodi se na nekoliko panela, a inspiriran je tehnologijama kao što su ultrazvuk i akupunktura koje nam dozvoljavaju sondiranje unutrašnjosti tijela i generiranje zvučne kompozicije u kojoj dominira ideja rezonance.

U stvaranju modularnog sučelja koje se sastoji od tri panela i omogućuje čitav niz manipulacija, Messier sam definira granice mogućnosti za izvedbu koreografije zvuka i svjetla.

Umjetnik koristi duge igle kao da su notni zapis za instrument. Iglama buši audio-reaktivne panele i aktivira zvučne sekvence.

Poput ultrazvučne igle koja ispipava tijelo kako bi se otkrilo što se nalazi u njegovoj unutrašnjosti – živuća, ali nevidljiva prisutnost? – Messierove performativne geste postaju izvor vizualnih slika u kojima se tijelo pojavljuje i nestaje, uvećano vlastitom sjenkom.

Echo Chamber uređaj se kroz performans kontinuirano transformira: kroz niz pokreta i promjene položaja, pred našim se očima otkriva jedna čitava scenografija. Broj panela se povećava, izvori svjetlosti se pojavljuju, nestaju, umnažaju i mutiraju.

Obrisi svjetlosti uzrokuju materijalizaciju vizualnih elemenata koja je odgovor na odjek zvuka i magnetsku rezonancu tijela koje je ostalo u sjeni, i pretvorilo se u sjenu.

Paneli tada postaju platna na kojima vidimo unutrašnjost tijela u kojem svjetlucaju stanice u pokretu. Ovim prozorom u unutrašnjost izokreće se funkcija uređaja: Messier nas odvodi na drugu stranu, ispod površine nevidljive kože.

Sučelje-membrana postaje prolaz, porozna površina kroz koju je transponirano vrijeme i koja transformira živu materiju.

Kao nositelj električnog naboja, materija tijela sama postaje prenositelj, vektor. Finalna sekvenca rada sugerira upravo to: vezu između svijeta i sebstva, između vanjskog i unutrašnjeg – ostatak koji isijava iz komore odjeka.

Performans je dio godišnjeg programa kojim udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse obilježava 20 godina rada.

Martin Messier (CA)

Istražujući veze između zvuka i materijala, kako živog tako i inertnog, zvučni radovi Martina Messiera postaju opipljivi putem složenih izvedbenih elektromehaničkih i digitalnih uređaja. Zanimaju ga motivi vidljivog naspram nevidljivog, prisutnosti naspram odsustva, kao i mogućnost metamorfoze kroz preobrazbu predmeta i prikazivanje njihovih neprimjetnih svojstava. Nakon studija kompozicije na l’Université de Montréal, Messier je započeo eksperimentalnu praksu zvuka koja je inkorporirala video slike. Najnoviji su mu radovi Unutarnja vizija (2019.), monumentalni projekt na otvorenom koji izvodi 60 plesača, audiovizualni performans Eho komora, koreografski performans Con Sordina, te svjetlosno-zvučni performans Neuhvatljiva materija. Godine 2010. osnovao je 14 lieux, tvrtku posvećenu produkciji performativnih i instalacijskih umjetničkih djela, čiji je generalni i umjetnički direktor. Živi i radi u Montrealu.

martinmessier.art

Projekt podržali

19/6/2022

Pogon Jedinstvo (Zagreb)

19:30 - 20:00 h
21:00 - 21:30 h
Ulaz besplatan