Andreja Kulunčić (HR) Kiborg dućan

interaktivna web instalacija - web umjetnički projekt, 2004.

http://www.cyborg.com.hr/

Kiborg je univerzalno pitanje koje je tijekom povijesti na različite načine intrigiralo čovječanstvo. On je jedna od vizija besmrtnog i unaprijeđenog života. Neki tvrde da bi radi 'besmrtnosti' pristali žrtvovati sve dijelove tijela i sačuvati jedino um unutar stroja. Projekt ne planira ići tako daleko, no posjetitelji bi se mogli odvažiti.

Kao i sva pitanja koja može potaknuti jedan umjetnički rad, odgovori mogu varirati, biti intrigantni, hrabri, sramežljivi, futuristički, no uvijek su povezani sa shvaćanjem života, budućnosti i nas samih u ovom trenutku. Kiborg je kao tema usko povezana s tijelom i preko njega sa slikom koju gradimo o sebi i slikom društva u kojem djelujemo. Kao igra tisuću fizičkih mogućnosti, započinje i završava našim osobnim mentalnim razvojem.

Projekt "Kiborg dućan" je nastavak projekta "Zatvorena zbilja – embrio" postavljenog na mrežu 1999., u kojem su sudionici (u parovima) mogli kreirati vlastitu 'bebu budućnosti'; u ovome projektu posjetitelji mogu kreirati sebe.

Andreja Kulunčić (HR)

Andreja Kulunčić vizualna je umjetnica, rođena 1968. Godine 1992. diplomirala je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu, odsjek kiparstva. Od 1992. do 1994. nastavlja studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Budimpešti. Sudjelovala je na značajnim međunarodnim izložbama poput: Documenta11 (Kassel, Njemačka), Manifesta 4 (Frankfurt/Main, Njemačka), 8. Istanbulski Bijenale (Turska), The American Effect (Whitney muzej američke umjetnosti, New York), Bijenale u Liverpoolu (UK), Day Labor (P.S.1, New York) i dr.
Značajnije stipendije: Art in General (New York ), Walker Art Center (Minneapolis), Artspace (Sydney), u sklopu 10. trienala Indije (Jaipur). Živi u Zagrebu, gdje je docentica na Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjek za animirani film i nove medije.