Boris Debackere (BE), Lola Baraldi (CA), Christl Baur (DE/AT), Julien Lomet (FR), Marie Point (FR) Panel "Stvaranje proširenih svjetova – dobre prakse u produkciji XR radova"

Lola Baraldi (MUTEK, CA), Christl Baur (Ars Electronica, AT), Julien Lomet (Cosmosia Association, FR), Marie Point (Dark Euphoria, FR); moderator: Boris Debackere (V2_, NL).

Boris Debackere (BE)

Boris Debackere je umjetnik, istraživač i predavač na umjetničkom koledžu LUCA u Bruxellesu. Uz to je voditelj produkcije u umjetničkom centru V2_ , Lab u Rotterdamu koji se bavi projektima koji propituju i rasvjetljavaju suvremena pitanja u umjetnosti, znanosti, tehnologiji i društvu. Njegova interdisciplinarna praksa temelji se na materijalnosti i performativnosti virtualnih okruženja i iskustvenom utjecaju medija. Dobitnik je nagrade Georges Delete i nagrade Ensor za dizajn zvuka.

Lola Baraldi (CA)

Lola Baraldi je voditeljica kreativnih projekata koja trenutno za festival MUTEK na pokretanju partnerstava i digitalnih projekata, uključujući produkciju Immersive Collection, zbirke MUTEK-ovih prvih umjetničkih radova proširene stvarnosti.Glazbom se počela baviti kao slobodna kritičarka promovirajući scenu elektroničke glazbe u Montréalu i pritom stječući nove vještine. Baraldi je suosnivačica montrealskog izdanja shesaid.so, koji je dio globalne mreže s ciljem stvaranja ravnopravnih prilika u glazbenoj industriji. Trenutno studira kulturni i umjetnički menadžment i članica je Night Councila, savjetodavnog tijela za noćni život Montréala.

Christl Baur (DE/AT)

Christl Baur je voditeljica festivala Ars Electronica, gdje djeluje kao interdisciplinarna istraživačica specijalizirana za povezivanje umjetnosti i znanosti. Kurirala je i su-producirala različite izložbe i performanse, primjerice izložbu 40 godina humanizacije tehnologije - Umjetnost, tehnologija i društvo u suradnji s CAFA Global i Dizajnerskim društvom u Shenzhenu, Kina. Baurino znanje obuhvaća različita područja, uključujući video umjetnost, novomedijske tehnologije, računalnu umjetnost, biotehnologiju i interaktivnu umjetnost. Njezin doprinos nije ograničen samo na praktične pothvate, već obuhvaća i akademske publikacije. Osim toga, Baur je zahvaljujući svojoj stručnosti vrlo tražena predavačica na brojnim prestižnim konferencijama. Njezin doprinos području medijske umjetnosti također je prepoznat kroz njezino sudjelovanje u uglednim međunarodnim žirijima, uključujući NTU Global Digital Art Prize u Singapuru, Global Creative Technology Design Award i natjecanje za najbolji diplomski rad iz medijske umjetnosti u Poljskoj.

Julien Lomet (FR)

Julien Lomet radi na doktoratu iz digitalne umjetnosti i virtualne stvarnosti u laboratoriju INReV na Sveučilištu Paris 8. Bavi se suradnjom u virtualnoj stvarnosti, kako u kreativnom procesu, tako i u izvedbi umjetničkog djela putem međusobno povezanih gledatelja. Usredotočuje se na promatrače kao tvorce generativnog krajolika, uz pomoć interaktivnosti i različitih senzora poput ruku, daha i otkucaja srca, crpeći inspiraciju iz romantičarskog slikarstva, svjetlosti i nostalgije.Uz umjetničko-istraživački rad, Lomet radi kao koordinator raznih umjetničkih događanja poput festivala Recto VRso u Lavalu. Jedan je od suosnivača udruge Cosmosia 2022. godine, koja je inicirala konferencije i izložbe u različitim francuskim gradovima s ciljem otvaranja istraživanja široj javnosti, pritom potičući koheziju između različitih laboratorija opipljive i digitalne umjetnosti.

Marie Point (FR)

Marie Point strastveno je posvećena sjecištima umjetnosti, znanosti i tehnologije. Magistrirala je kulturni menadžment na Sveučilištu Paris Dauphine. Već 15 godina bavi se razvijanjem inovativnih umjetničkih projekata i posjeduje opsežno iskustvo na europskoj razini (uključujući program S+T+ARTS Horizon 2020). Trenutačno je direktorica Dark Euphorie, produkcijske agencije sa sjedištem u južnoj Francuskoj, usmjerene na digitalnu umjetnost i imerzivna/interaktivna iskustva. Zahvaljujući strasti prema spoju izvedbenih umjetnosti i imerzivnih tehnologija, razvija brojne projekte u tom smjeru (poput događanja Izvedbene umjetnosti, digitalne pozornice na Festivalu d’Avignon).