Mirjana Vodopija (HR) Vibrirajući pejzaž

Instalacija, 2018.

Vibrirajući pejzaž objekt je oblikovan prema osobnoj nostalgiji i svakodnevnoj žudnji za otvorenim prostorom. Jedinstvo apsolutnog prostora u fizikalnom smislu jednako je jedinstvu slobodnog i neograničenog uma nasuprot izolaciji manjih prostora, interijera kao skloništa uma. Osobni prostor ograđuje se radi stvaranja teritorija sigurnosti i ugode, osobne zvučne kutije poželjnih eha pri čemu se svjesnost ograničava na izolirani dio.

Objekt sadrži dualnost između ograđenog prostora, izvorišta vibracija i simuliranog otvorenog prostora u kojem se tom vibracijom generira kinetički i zvučni pejzaž.

U mrežastom kućištu interijera smješteni su elektromotori koji titraju elastične niti različitim frekvencijama. Niti pri tome vizualno gube svoju linearnost i pretvaraju se u vretenaste forme raznih veličina i transparentnosti, sukladno frekvenciji titranja, međusobno se preklapaju te stvaraju šum niskih frekvencija (30-50 Hz).

Elastične niti su obostrano pričvršćene te se na jednom njihovom kraju pomoću elektromotora generiraju titranja. Na drugom kraju se pomoću leptir vijaka regulira napetost niti čime se ostvaruje raznolikost formi. Izgled pejzaža mijenja se u programiranom ciklusu.

Dimenzije objekta su 200 x 40 x 90 cm. Konstrukcija je izrađena od čeličnih profila, metalne mrežice i ploča na koje su pričvršćeni elektromotori.

Koprodukcija: KONTEJNER
Rad je tehnički razrađen i izveden sa suradnicima s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, studentom Leonardom Krležom i stručnim suradnikom u jedinici za tehničku potporu Nenadom Mijićem.

Mirjana Vodopija (HR)

Mirjana Vodopija u svom se radu kroz motive prirode bavi pitanjima svijesti, identiteta i percepcije vremena i prostora, često pritom prožimajući razne medije: crteže, grafike, fotografije, objekte, instalacije, videoinstalacije i ambijente. Diplomirala je 1987. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i otada ostvarila 37 samostalnih izložbi i sudjelovala na preko 200 skupnih izložbi i kustoskih koncepcija, umjetničkih simpozija, rezidencijalnih projekata i stručnih usavršavanja u svijetu. Dobitnica je 14 likovnih nagrada od kojih je dvije iz 2020. primila za samostalnu izložbu Lutajući krajolik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2019. godine: Nagrada Vladimir Nazor Ministarstva kulture i medija RH i Godišnja likovna nagrada HDLU-a. Autorica je brojnih scenografija i vizualnih identiteta emisija u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Od 2007. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, trenutno u zvanju redovite profesorice.

mv.mirjana@gmail.com