Mirjana Vodopija (HR) Vibrirajući pejzaž

Instalacija, 2018.

Vibrirajući pejzaž objekt je oblikovan prema osobnoj nostalgiji i svakodnevnoj žudnji za otvorenim prostorom. Jedinstvo apsolutnog prostora u fizikalnom smislu jednako je jedinstvu slobodnog i neograničenog uma nasuprot izolaciji manjih prostora, interijera kao skloništa uma. Osobni prostor ograđuje se radi stvaranja teritorija sigurnosti i ugode, osobne zvučne kutije poželjnih eha pri čemu se svjesnost ograničava na izolirani dio.

Objekt sadrži dualnost između ograđenog prostora, izvorišta vibracija i simuliranog otvorenog prostora u kojem se tom vibracijom generira kinetički i zvučni pejzaž.

U mrežastom kućištu interijera smješteni su elektromotori koji titraju elastične niti različitim frekvencijama. Niti pri tome vizualno gube svoju linearnost i pretvaraju se u vretenaste forme raznih veličina i transparentnosti, sukladno frekvenciji titranja, međusobno se preklapaju te stvaraju šum niskih frekvencija (30-50 Hz).

Elastične niti su obostrano pričvršćene te se na jednom njihovom kraju pomoću elektromotora generiraju titranja. Na drugom kraju se pomoću leptir vijaka regulira napetost niti čime se ostvaruje raznolikost formi. Izgled pejzaža mijenja se u programiranom ciklusu.

Dimenzije objekta su 200 x 40 x 90 cm. Konstrukcija je izrađena od čeličnih profila, metalne mrežice i ploča na koje su pričvršćeni elektromotori.

Koprodukcija: KONTEJNER
Rad je tehnički razrađen i izveden sa suradnicima s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, studentom Leonardom Krležom i stručnim suradnikom u jedinici za tehničku potporu Nenadom Mijićem.

Mirjana Vodopija (HR)

Mirjana Vodopija diplomirala je 1987. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1985. ostvarila je 34 samostalne izložbe i sudjelovala na više od 200 skupnih izložbi, kustoskih koncepcija i rezidencijalnih projekata. Dobitnica je brojnih likovnih nagrada kao što su Plaketa HAZU na 4. hrvatskom trijenalu grafike u Zagreb 2006. godine, 1. nagrada na International Triennial of Graphic Arts u Pragu 2001. i Godišnja nagrada HDLU-a za mladog umjetnika 2000. godine. Od 1987. do danas radi kao vanjski suradnik Hrvatske televizije, kao autorica scenografija i vizualnih identiteta emisija. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu. Važnije recentne izložbe / samostalne: 2016. Mentalni sklop: Mirjana Vodopija / Miroslav Šutej, Galerija Kranjčar, Zagreb; 2015. Jedan na jedan: Damir Babić i Mirjana Vodopija, Galerija umjetnina, Split; 2013. Nepovratno, Umjetnički paviljon, Zagreb. Važnije recentne izložbe / grupne: 2018. / 2016. / 2014. / 2009. T-HT NAGRADA@MSU.HR, MSU, Zagreb; 2015. In the Absence of Self, Woodstreet Galleries, Pittsburgh (Astala, Franke, Ragnarsdottir, Vodopija); Nepokorena šuma i Radovan Ivšić, MSU, Zagreb; Strukture nevidljivog, Klovićevi dvori, Zagreb i Fondation Vasarely, Aix-en-Provence; 2009. Echigo-Tsumari Art Triennial, Echigo-Tsumari region, Japan.

kontakt: mv.mirjana@gmail.com