Lois Weaver (UK) Ono što Tammy treba znati o starenju i seksu

performans, 2008.

TammyWhyNot je šezdesettrogodišnjakinja koja vuče sirotinjske korijene. Postala je poznata pjevačica countryja, a onda je odustala od glazbene karijere započevši novu kao umjetnica performansa. Krenula je s istraživanjem 1997. godine, hrabro i znatiželjno se posvetivši gorućim pitanjima poput obrazovanja i staleža; visoke umjetnosti i popularne kulture; performansa i ljudskih prava; feminizma i ženstvenosti. U projektu, Ono što Tammy treba znati o starenju i seksu, Tammy primjenjuje svoje metode istražujući tabue vezane uz starost i seks. Prije samoga festivala, Tammy će gostovati u domovima za starije osobe u Zagrebu (provodit će Tammy in the House rezidencije). Tijekom dva tjedna, Tammy će sjesti i razgovarati s ljudima o tome kako doživljavamo seks s obzirom na starenje. Vodit će radionice Pronađite divu u sebi, koje će okruniti zbirka portreta pod nazivom Izgledam li seksi u ovome? Tražit će talentirane izvođače u dobi od 65 do 95 godina koji bi bili voljni s njom se pojaviti na pozornici, a konzultirat će se i sa zdravstvenim djelatnicima kako bi stekla uvid u temeljna pitanja kojima se bavi: Kako doživljavamo starenje? Kako je imati aktivan seksualni život? Kako je to starjeti i imati aktivan seksualni život? Tammy će se zatim sa svim prikupljenim informacijama i prijateljima koje je stekla pojaviti na festivalu Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine, u sklopu kojeg će ostvariti svoj san pokretanjem vlastitog talk-showa i kanala na Youtubeu – Ono što Tammy treba znati o starenju i seksu. U emisiji će se naći nekoliko Tammynih pjesama, intervjui sa seksualno aktivnim starijim osobama, niz talentiranih starijih osoba, dežurni zdravstveni djelatnik koji će odgovarati na pitanja, kao i zabavna interakcija s publikom koja bi mogla ponuditi neke odgovore. Rad Ono što Tammy treba znati o starenju i seksu prvotno je bio naručen od strane Kazališta Chelsea iz Londona 2008. godine.

Lois Weaver (UK)

Lois Weaver nezavisna je umjetnica performansa i aktivistica, kao i profesorica performansa na Odsjeku za dramu na Sveučilištu Queen Mary u Londonu. Suosnivačica je Kazališta WOW u New Yorku, a od 1980. godine surađuje i s trupom Split Britches. Bila je ravnateljica PSi12: Performing Rights, međunarodne konferencije i festivala o performansu i ljudskim pravima 2006. godine. Trenutna je umjetnička ravnateljica Air Projecta, inicijative koja podupire umjetnike u Velikoj Britaniji. Istraživanjima, koja se temelje na praksi, potiče raspravu o ljudskim pravima u ženskim zatvorima kroz projekt Staging Human Rights (Pozornica za ljudska prava); tehnološkom dizajnu kroz Demokratizaciju tehnologije; te ulozi demokracije kroz javni angažman u sklopu performansa Dugi stol. TammyWhyNot je Loisin alter ego,partnerica i znanstvena suradnica od 1978. godine.

TammyWhynot začeta je tijekom izvedbe predstave The Lysistrata Numbah kazališta Spiderwoman 1978. godine i ponovno rođena u prikolici ispod Brooklynskog mosta u predstavi Upwardly Mobile Home koju je osmislila i izvela trupa Split Britches 1984. godine.Kasnih osamdesetih započela je karijeru u show businessu kao samostalna umjetnica na alternativnoj njujorškoj sceni (WOW, PS122, TheClub u La MAMA-i i LimboLounge). Prvu međunarodnu ulogu ostvarila je kao voditeljica ClubGirrls u Institutu za suvremenu umjetnost u Londonu 1994. godine. Nakon toga je krenula na turneju po Velikoj Britaniji s cLUBbENT, povezavši se s projektima It’s QueerUp North i Gay Sweatshop. Poznata je diljem Londona po subotnjim večerima u Duckies, izvodi predstavu Club Deviance u Kazalištu Almeida, TammyWhynot’s X-rated Xmas Xtravaganza u Oval Houseu, kao i Tammy’s Artand Beauty Salon teEast End Collaborations na Sveučilištu Queen Mary u Londonu. Nastupala je u Helsinkiju, Varšavi, Buenos Airesu, Bogoti, Rio de Janeiru, New Yorku, Los Angelesu i Londonu.

www.publicaddresssystems.org
l.weaver@qmul.ac.uk