DB Indoš (HR) Vareška 19 (opružni performans Adrese)

performans, 2013.

Performans Vareška 19 bavi se budućnošću funkcioniranja adresiranih molekula njihovog “trećeg stanara” u dobi kada one sve više teže da postanu neopažljive, intenzivno se smanjujući, žudeći da postanu “stanar-nula”. Ako su sva postojanja molekularna, “stanar” je nužno materijalan na način najbližeg mogućeg ”susjedstva” adresiranih molekula prvog i drugog “stanara-konstruktora” na zadanoj adresi na kojoj je opažao njihova kretanja i refleksije. Vareška 19 proizvodi svoj žudeći stroj za ubrzano starenje, ne oponašajući već potrošene strojeve, prakticirajući vizije svojih kretanja, radeći s memorijama kvalitativnih čestica koje su u dobi starosti uživale u trenutku milosti između života i smrti, kada su se već svi dijelovi žudećeg stroja polako sklapali da pošalju u “budućnost” nit koja je prolazila godišnjim dobima. Vareška 19 izvodi starost svojih molekula konstruirajući svoje alate za starenje i halucinacije, virtualno isteže nit dalje, puno dalje nego što bi to ikada bilo moguće u budućnosti, aktualno vibrira spiralnim linijama opruga koje emitiraju linije komunikacija preko njegovog tijela bilježeći kretanja. To je smisao po kojem je izvođenje DB INDOŠA – STARIM, proces stroja žudnje, proizvodnja one privilegirane situacije kada je još uvijek moguć povratak iz budućnosti u sadašnjost.

Radi se samo o umjetničkom događanju, kontroliranom prisiljavanju molekula na starenje, žudnji da se istisnu one molekule koje konstituiraju “mladost” baš toga doba starosti. Predmeti koji su bili aktualni u uspostavljanju funkcioniranja u evoluciji svakodnevnog života danas poprimaju sve više njihovu virtualnu auru. Kuća i njezine prostorije, instalacije, komunikacije, prolaze kroz procese zapostavljanja, vrlo rijetke upotrebljivosti, sjećanje na zadnju sliku dominira svim drugim mogućim slikama. Vareška 19 izvodi sebe, opaža situacije u kojima je sudjelovao, slaže fragmente radnji u vremenu od 6 do 10 sati i od 17 do 20 sati, svakodnevno proizvodi praksu ispreplitanja dva tijela, odgovara na pitanja koja zamjenjuju njegovu osobnost za druge osobnosti, uspostavlja prave relacije u vremenu dana ili noći, rekonstruira rezove i petlje u govoru, pali i gasi svjetla, podešava frekvencije istih radiostanica na više tranzistora.

suradnica: Tanja Vrvilo
produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

DB Indoš (HR)

Damir Bartol Indoš (Zagreb, 1957.), performer i kazališni umjetnik, stvara eksperimentalne muzičke instrumente, zvučne skulpture Šahtofone i grafičke partiture. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija sudjeluje u radu neoavangardne studentske kazališne grupe Kugla Glumište te je kao inicijator Grupe Kugla tijekom 1980-ih ostvario niz predstava-performansa (Afera Gigan, Neprigušeni titraji, Šesti allelomorf, itd.). Od 1990-ih, pod imenom DB Indoš – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta ostvaruje niz projekata i gostovanja u zemlji i svijetu s brojnim domaćim i stranim umjetnicima. Od 2005., u koprodukciji s Kulturom promjene SC, Teatrom &TD i autorskom suradnjom s Tanjom Vrvilo realizira predstave s glumcima, performerima, glazbenicima i plesačima (Kineski rulet, Vilovanje, Zeleno zeleno, Knjiga mrtvih (korežija sa Zlatkom Burićem), Anti Edip, i dr.). Sudjelovao je na raznim međunarodnim festivalima u zemlji i svijetu poput: Fringe Festival (Edinburgh), Klangarten Festival (Linz), Franklin Furnace (New York), Roskilde festival, Translacije (Piotrkow), Eurokaz (Zagreb), Festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi (Zagreb), CAMP – Međunarodni festival za vizualnu glazbu (Zagreb) i dr. Stalni je suradnik Teatra &TD, kao kazališni redatelj član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te je i član ULUPUHA-a u sekciji kazališne scenografije. Dobitnik je medalje Grada Zagreba za promicanje alternativne kulture za 2009., dobitnik prve nagrade T-HT@MSU natječaja za 2012., za rad Šahtofon, a u suradnji s Tanjom Vrvilo dobitnik je grupne nagrade hrvatske selekcije na Praškom kvadrijenalu, 2015. godine.

indos.mi2.hr