Sanela Jahić (SI) Pendulum

Instalacija, 2007. - 2008.

Pendulum je mehanička instalacija koja stvara iluziju slike te interpretira kinetičku umjetničku skulpturu na suvremen način − referirajući se osobito u ovom potonjem na Duchampov Rotorelief. Stroj je konstruiran prema književnom uzoru: Jami i klatnu Edgara Allana Poea (1842.). Početak pripovijetke prikazan je u kretanju klatna koje se njiše s jedne strane na drugu, iako se slika ne stvara njihanje, nego snažnom kružnom rotacijom LED dioda. Algoritam za izračun udaljenosti naspram brzine u kružnom kretanju složeniji je od onoga koji je umjetnica koristila u svome prethodnom stroju, Scanner III, gdje je kretanje vertikalno. Slika se istovremeno pojavljuje i nestaje. Također se zasniva na književnom motivu brutalnog stroja u Kažnjeničkoj koloniji Franza Kafke (1914.). Prikazuju se leđa umjetnice izbrazdana drljačom, baš kao što oficir u Kažnjeničkoj koloniji upisuje zakone u tijela osuđenika, kao što društvo upisuje svoja pravila u naše identitete.

Isječak iz teksta Ide Hiršenfelder “Sanela Jahić: Cerebral Values of Mechanic Beauty”, objavljenog u knjizi Passengers from the Absolute to the Relative (Publication Studio),
2011.

tehnička podrška: Andrej Primožič, Janez Zupan

Sanela Jahić (SI)

Sanela Jahić (1980.) studirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna Sveučilišta u Ljubljani. Tijekom studija počela je s propitivanjem koncepta “tradicionalnog slikarstva”, a svoje zaključke sažela je u diplomskom radu pod naslovom “Društveni subjekt u kinetičkom objektu”. Godine 2010. stekla je titulu MFA na međunarodnom studiju Public Art and New Artistic Strategies na Bauhaus-Universität u Weimaru, s magistarskim radom na temu Fire Painting. U svome radu umjetnica postavlja pitanja kao što su: Što se događa ako slika više nije neovisna, samodostatna pozicija, definirana statičnošću, nepromjenjivošću svjetlošću in situ? Kako otvoriti nove mogućnosti za slikarstvo i sliku kao poruku i površinu? Jahić stoga stvara kinetičke objekte/mašine koji proizvode fantazmagorijske slike i manipuliraju njima. Te slike govore o društvenom subjektu koji živi u tehnološkoj i takozvanoj post-ideološkoj eri. U realizaciji i dovršavanju svojih radova umjetnica često surađuje sa stručnjacima i tvrtkama za elektroniku, softver, automatizaciju i mehanički inženjering. Sanela Jahić predstavila je svoj rad na sljedećim izložbama: Art of Engineering u berlinskom Tehničkom muzeju, 2010.; Qui Vive?, 2. bijenale mladih umjetnika u Moskvi − Glob(E)Scape u ARTPLAY centru, 2010.; Galerija Kapelica, 2010./2011.; Appendix Project Space, Portland, 2011.; Pixxelpoint /New Media Art Festival u Gradskoj galeriji Nova Gorica, 2011.; Drawing in the Age of Electronic Expressions, LEAP / Transmediale, Berlin, 2012.; i Robot Museum, u Galeriji A+A, Venecija, 2012.

www.sanelajahic.blogspot.com
sanela.jahich@gmail.com