Nika Oblak (SI), Primož Novak (SI) Kutija

Video instalacija, 2006.

Kutija je video instalacija sastavljena od gumene kutije, LCD monitora i pneumatskog mehanizma koji se nalazi u unutrašnjosti kutije. Računalni program pokreće mehanizam koji je sinkroniziran sa snimljenim videom. Osnovni fokus Kutije je distanca, mogućnost postojanja izvan prevladavajućih sustava. Rad se referira na stalnu izloženost porukama medija masovnog komuniciranja i nemogućnost bijega od njihovog utjecaja. Video rad pokazuje nas dvoje zarobljene unutar kutije kako pokušavamo izići van. Dok šakama udaramo stjenke kutije u kojoj se nalazimo, pokušavajući ih probiti, svaki udarac je vidljiv u ‘realnom vremenu’ a gumene se stjenke kutije izvijaju prema van.

Naš pokušaj bijega referira se na bijeg iz sveobuhvatnog svijeta medija kao i bijeg iz bijele kocke. S jedne strane, mogućnost izolacije od današnjih medija i informacijskih mreža postala je privilegijom koju si ne može svatko priuštiti. U sustavu suvremene umjetnosti kritika sustava u vidu izolacije od njenih referentnih institucija proizvodi ujedno i nepobitnu izolaciju samog autora.

Nika Oblak (SI)

Nika Oblak je rođena 1975. godine. Diplomirala je na odsjeku za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 2002. Magistrirala je tri godine kasnije na Odsjeku za video istog fakulteta. 2000./2001. bila je na studijskom usavršavanju kod prof. K. Sieverdinga na Hochshule der Kuenste u Berlinu/DE. Od 2002. surađuje s Primožem Novakom.

Primož Novak (SI)

Primož Novak je rođen 1973. godine. Diplomirao je na odsjeku za kiparstvo na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani 2002., gdje trenutno završava magisterij kiparstva. 2000./2001. bilo je na studijskom usavršavanju kod prof. K. Sieverdinga na Hochshule der Kuenste u Berlinu/DE. Od 2002. surađuje s Nikom Oblak.